PCT Nedir kaç olmalı?

İçindekiler:

  1. PCT Nedir kaç olmalı?
  2. PCT kan değeri yüksekliği nedir?
  3. PCT yüksekliği neden olur?
  4. Eozinofil yüksekliği nedir?

PCT Nedir kaç olmalı?

Normal değerlerde PCT kan içerisinde 0.05 ng/ml'den daha düşük seviyededir. Sepsis hastalarda veya sepsis şok durumlarında PCT değeri, 1000 ng/ml seviyelerine kadar çıkabilir. PCT değeri ne kadar yüksek olursa, hastalığın ciddi oluşu da aynı oranla artar.

PCT kan değeri yüksekliği nedir?

PCT değeri yüksekliği, vücut içinde bakteriyel kaynaklı olan bir enfeksiyon varlığını ve ya sepsis olasılığını gösterir. PCT değeri 0,5 ile 2 µg/L arası muhtemel enfeksiyon varlığını gösterir. 2 ile 10 µg/L arası ise sepsis vakasını göstermektedir. 10 µg/L ile üzeri PCT ise kuvvetli sepsis işaret edilmektedir.

PCT yüksekliği neden olur?

PCT seviyesi kanda halk arasında “kan zehirlenmesi” olarak da bilinen vücutta bulunan enfeksiyonun kana karışması ile meydana gelen sepsis gibi durumlarda teşhis konulması için ayırıcı bir testtir. Viral enfeksiyonlarda PCT değerinde herhangi bir değişiklik olmazken bakteriyel enfeksiyonlarda PCT değeri kanda yükselir.

Eozinofil yüksekliği nedir?

Eozinofil değerleri yüksek olan bir kişinin genellikle vücudunun alerjen bir maddeye maruz kaldığı ya da parazitlere karşı bir savunma mekanizması geliştirdiği ortaya çıkmaktadır. Fakat eozinofil yüksekliği bazen bağışıklık sistemindeki rahatsızlıklardan kaynaklanan bazı problemlere de işaret etmektedir.