Bellek nedir ne işe yarar?
İçindekiler:
- Bellek nedir ne işe yarar?
- Bellek bozulmaları nedir?
- Hafıza kaybına neden olan ilaçlar?
- Hafıza kaybı mümkün mü?
- Ani hafıza kaybı nedir?
Bellek nedir ne işe yarar?
Programların açılıp çalışmaya başladığı yer bellektir, belge düzenleme işlemleri bellek üzerinde gerçekleşir, farklı programlar arasında geçiş için bellek kullanılır. İşletim sistemi de çalışması sırasında belleği kullandığından, bilgisayar çalıştığı sürece bellek de daima çalışır durumdadır.
Bellek bozulmaları nedir?
Sistemik hastalıklar, beynin fonksiyonlarını etkileyen çeşitli hastalıklara, uyuşturucu maddelerin etkilerine bağlı ortaya çıkan, kısa veya uzun süre devam edebilen bellek bozukluğudur. Yeni bilgileri öğrenme ve önceden öğrenilmiş bilgileri anımsama yetisinde bozulma olur.
Hafıza kaybına neden olan ilaçlar?
İlaçlar. Birçok ilaç, yan etki olarak hafıza sorunlarına neden olabilir. Olası suçlular arasında antidepresanlar, antihistaminikler, anksiyete önleyici ilaçlar, kas gevşetici maddeler, sakinleştiriciler, uyku hapları ve ameliyat sonrası verilen ağrı kesici ilaçlar bulunmaktadır.
Hafıza kaybı mümkün mü?
Travmadan kaynaklanan hafıza kayıpları, sarsıntının derecesine, beynin oksijensiz kalmasına göre uzun ya da kısa sürebiliyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Yavuz, hafızanın tamamen kaybolmasının ise beynin kayıt merkezlerinin ciddi hasar görmesi sonucu gerçekleşeceğini söylüyor.
Ani hafıza kaybı nedir?
Amnezi (amnestik sendrom), farklı biçimlerde meydana gelen bir çeşit hafıza kaybıdır. Yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan basit hatırlama güçlükleri yaşlanma sürecinin normal belirtileri olarak sayılabilir.