Bankaların verdiği puanlar caiz mi?

İçindekiler:

  1. Bankaların verdiği puanlar caiz mi?
  2. Promosyon almak caiz mi?
  3. Diyanet fetva kredi kartı kullanmak caiz midir?
  4. Mutekavvim ne demek?
  5. Hukuki ayıp ne demek?

Bankaların verdiği puanlar caiz mi?

Kredi kartı kullanıcılarının, yaptıkları alışverişlerin karşılığında verilen 'para puan, bonus puan, chip para' adı altındaki banka ödemelerinin caiz olduğu bildirildi.

Promosyon almak caiz mi?

Diyanet, bankaların promosyon olarak verdiği paralar için, “Tam olarak faiz sayılmasa da şüphe var” değerlendirmesi yaptı. Diyanet Dergisi'nin “Diyanet'e Soralım” bölümünde “Banka promosyonu caiz midir” sorusuna “İşleyiş bakımından faize tam olarak benzememekte ise de, şüpheden de tümüyle uzak değildir.

Diyanet fetva kredi kartı kullanmak caiz midir?

Faizli işlem barındırmayan veya faizli işlemlere aracı kılınmayan ön ödemeli kartların kullanılmasında ise herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ön ödemeli kartların belli bir mevzuat çerçevesinde çıkarılıp işleme konduğu ve her kuruluşun kendi koyduğu şartlar muvacehesinde bu hizmeti sunduğu anlaşılmaktadır.

Mutekavvim ne demek?

Hukukî ve teknik anlamda mütekavvim mal "kullanılıp faydalanılması mubah olan şey"dir. Dolayısıyla bir malın mütekavvim olması için İslâm hukuk sisteminin o maldan yararlanmayı müslümanlar açısından mubah görmesi / yasaklamaması gereklidir. ... Meselâ hamr (şarap) ve domuz Hanefîler'e göre maldır.

Hukuki ayıp ne demek?

Hukuki ayıp; malın kullanımının hukuken sınırlandırılmasıdır ( Ör: Malın üzerinde takyitler bulunması gibi ). Ekonomik ayıp ise; malın iktisadi vasıflarında eksiklik olmasıdır...” (KİB).