FAO verilerine göre aşağıdakilerden hangisi dünyada en yüksek alan ve miktarlarda yetiştirilen sebzelerden dir?

İçindekiler:

  1. FAO verilerine göre aşağıdakilerden hangisi dünyada en yüksek alan ve miktarlarda yetiştirilen sebzelerden dir?
  2. Serin iklim sebzeleri nedir?
  3. En çok ihraç ettiğimiz sebze nedir?
  4. En fazla ithalat yapılan sebze nedir?
  5. Türkiye şeftali üretimi ne kadardır?
  6. Turkiye en cok neyi ithal ediyor?
  7. Sıcak iklimde ne yetişir?

FAO verilerine göre aşağıdakilerden hangisi dünyada en yüksek alan ve miktarlarda yetiştirilen sebzelerden dir?

FAO 2016 yılı verilerine göre, Domates yaklaşık 177 milyon tonluk üretimi ile dünyada en çok yetiştirilen yaş sebzedir. Domatesi sırasıyla; kuru soğan (93,1 milyon ton), hıyar ve kornişon (80,6 milyon ton), lahana (71,2 milyon ton) ve patlıcan (51,2 milyon ton) izlemektedir (Tablo 2).

Serin iklim sebzeleri nedir?

Bezelye, pazı, ıspanak, lahana, sarımsak, kırmızı pancar, soğan, kereviz, turp, brokoli, tere, bakla, maydanoz, brüksel lahanası, marul, enginar, pırasa, havuç. Serin iklim sebzeleri, Aylık ortalama sıcaklık 15-18 °C' de en iyi gelişim gösterirler.

En çok ihraç ettiğimiz sebze nedir?

İhracatın ürün gruplarına göre değerlendirmesinde ise meyvede en çok ihraç edilen 437 milyon 696 bin dolarla mandalina, sebzede 313 milyon 377 bin dolarlık dış satımla domates ilk sırada yer aldı.

En fazla ithalat yapılan sebze nedir?

En yüksek ithalat artışları yaşanan ürünler ise yüzde 122 ile karpuz, yüzde 89 ile bezelye, yüzde 29 ile ıspanakta yaşandı. Lahana ithalatı ise 39 kat arttı. Türkiye'nin toplam buğday ithalatı 2014 yılında bir önceki yıla oranla 4 milyon tondan 4 milyon 100 bin tona yükseldi.

Türkiye şeftali üretimi ne kadardır?

Şeftali değişik iklim şartlarına en fazla uyum gösteren meyvelerden birisidir. Bu durum bu türün dünya üzerinde geniş ölçüde yayılmasında önemli bir etki yapmıştır. Türkiye şeftali ve nektarin üretim miktarı bakımından 547.215 ton ile 7. sırada yer almaktadır.

Turkiye en cok neyi ithal ediyor?

Bu tablo incelendiğinde Türkiye'nin en çok ithal ettiği eşyalarda ilk 5 sırayı; altın, binek otomobil, dökme demir çelik döküntüsü ve hurdaları ile bunların külçeleri, karayolu taşıtları için aksam parça ve aksesuarları ile petrol ürünlerinin aldığı görülmektedir.

Sıcak iklimde ne yetişir?

Biber, bamya, domates, fasülye, hıyar, kavun, karpuz, kabak, patlıcan, mısır, patates. Sıcak iklim sebzeleri, aylık ortalama sıcaklık; 25-30 °C ' de en iyi gelişimi gösterirler. En yüksek çimlenme sıcaklığı 35-36 °C, en düşük çimlenme sıcaklığı ise 9-10 °C arasında değişmektedir.