Guatr olup olmadığı nasıl anlaşılır?

İçindekiler:

  1. Guatr olup olmadığı nasıl anlaşılır?
  2. Guatr başlangıcı belirtileri nelerdir?
  3. Zehirli guatr zararları nelerdir?
  4. Zehirli guatr hangi durumda ameliyat edilir?
  5. Guatr ameliyatı nasıl yapılır?
  6. Tiroit ameliyatı nasıl oluyor?
  7. Zehirli guatr atom tedavisi nasıl yapılır?
  8. Atom Tedavisi kime uygulanır?
  9. Atomdan sonra kaç gün?

Guatr olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Hipertiroidi (zehirli guatr) belirtileri ;

  1. Çarpıntı,
  2. Ellerde ve vücutta titreme,
  3. Ani kilo kaybı,
  4. Saçlarda dökülme,
  5. Kaşıntı,
  6. Boğazda dolgunluk hissi,
  7. Aşırı iştah dolayısıyla çok yemek yeme ve su içme,
  8. Aşırı terleme,

Guatr başlangıcı belirtileri nelerdir?

Guatr bazı hastalarda boyunda şişlik, öksürük, yutma güçlüğü ve nefes darlığı gibi belirtiler ile kendini gösterir. Bazı hastalarda ise hiçbir belirti görülmemektedir. Yetersiz horman salgılanması durumunda kilo alma , uyuşukluk, uyku hali, kabızlık, saç dökülmesi ve halsizlik görülür.

Zehirli guatr zararları nelerdir?

Zehirli guatrın en önemli belirtilerinden biri de üşümemektir. Çarpıntı, terleme, kilo kaybı, canlı bakış, gözde büyüme gibi yakınmalar gelişebilir. Kilo kaybı olurken hastanın iştahı açıktır, yemesine rağmen kilo verir.

Zehirli guatr hangi durumda ameliyat edilir?

Çoklu tiroid nodüllerinin oluşturduğu guatr, bu şikayetlere yol açacak büyüklükte değilse ve yapılan tetkikler sonucunda kanser riski taşımıyorsa ameliyat gerektirmemektedir. Ancak bazı kişilerde nodüllerin büyümesi göğüs boşluğuna doğru olduğu için dışarıdan tiroid bezi büyümesi belli olmayabilir.

Guatr ameliyatı nasıl yapılır?

İşlem süresi genellikle 90-120 dakika arasındadır. Hastanede bir gün yatış gerekir. Ameliyat boynun ön yüzüne 5-6 cm uzunluğunda yatay bir kesi uygulanarak yapılır. Tiroid bezinin damarları bağlanıp kesilip, bezin büyük bir kısmı (subtotal) veya tamamı (total) çıkartılır.

Tiroit ameliyatı nasıl oluyor?

Tiroid ameliyatı boynun ön bölgesine yapılan yaklaşık 4-5 cm uzunluğundaki kesi ile başlar. Önce cildin hemen altındaki ince kaslar açılarak tiroid bezine ulaşılır. Tiroid bezi bir kelebek gibi iki kanada sahip olduğundan önce bir kanat, daha sonra diğer kanat soluk borusu üzerinden ayrılır.

Zehirli guatr atom tedavisi nasıl yapılır?

Atom tedavisi, en yaygın olarak hipertiroidi yani zehirli guatr hastalığında (hipertirodi hastalığında) kullanılır. Genellikle düşük doz radyoaktif iyot kullanılarak atom tedavisi uygulanır. Bazı hastalarda, önce atom tedavisi yapılır, guatr küçültülür, sonra ameliyat kullanılır.

Atom Tedavisi kime uygulanır?

Tedavi kimlere uygulanır? Atom tedavisi tiroit bezinin çok hızlı çalıştığı hipertiroidi durumunda (zehirli guatr) ve tiroit bezi kanserlerinin tedavisinde kullanılır. Hipertiroidi tedavisinde düşük dozlarda, tiroit kanserinde ise daha yüksek dozlarda uygulanır.

Atomdan sonra kaç gün?

Tedaviden sonra hastalar en az 2 gün işe dönmemelidir. Eğer diğer insanlarla (özellikle gebelerle) yakın temas söz konusu ise bu süre daha da uzatılmalıdır. Ne kadar süre sonra işe başlanması gerektiğine hekiminiz karar verecektir.