Kemik iliği biyopsi iğnesi neden yapılır?

İçindekiler:

  1. Kemik iliği biyopsi iğnesi neden yapılır?
  2. Kemik iliği biyopsisi nasıl yapılır?
  3. Lezyon biyopsi nasıl yapılır?
  4. Kemik kanseri kan testinde çıkar mı?

Kemik iliği biyopsi iğnesi neden yapılır?

Bu bölgeden yapılacak biyopsi işlemi sayesinde lösemi, lenfoma, multiple myelom ya da diğer bölgelerde oluşup kemik iliğine sıçramış (metastaz) kanserlerin varlığının irdelenmesi gerçekleştirilir. Kemik iliği biyopsisi genellikle kalça kemiğinden uzun bir iğne yardımıyla yapılan bir işlemdir.

Kemik iliği biyopsisi nasıl yapılır?

Lokal anestezi uygulandıktan sonra işleme geçilir. Deride 1-2 mm çapında bir delik açılarak ultrason eşliğinde biyopsi işlemi tamamlanır. İşlem süresi 15 dakika sürmekle birlikte deri uyuşturulduktan sonra 3-4 dakikadan kısa sürede işlem bitmektedir. İşlemden sonra hasta 4-5 saat yatakta dinlendirilir.

Lezyon biyopsi nasıl yapılır?

Biyopsi sırasında ilgili organın içindeki şüpheli kitlenin en uygun hangi yöntemle görülebildiği belirlenir. Böylece şüpheli kitlenin yeri net olarak tespit edilir. Lokal anestezi ile uygulanan biyopsi, iğne ile hedeflenen lezyona girerek, küçük parçalar alır. Alınan parçalar pataloji laboratuvarında incelenir.

Kemik kanseri kan testinde çıkar mı?

Bir kan hücresi türü çok düşük veya çok yüksek miktarda bulunuyorsa veya anormal hücreler belirlenirse, bu test yapılarak kan kanserleri belirlenebilir. Kemik iliği biyopsisi kan kanserinin tanısını teyit etmede yardımcı olabilir.