Odyometri testleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Odyometri testleri nelerdir?
  2. Konuşmayı anlama eşiği kaç olmalı?
  3. Saf Ses Odyometri testi nedir?
  4. Fısıltı testi nasıl yapılır?
  5. Weber testi nasıl yapılır?
  6. Timpanometrik inceleme ne demek?
  7. Refleks Decay Testi Nedir?
  8. Kulak zarı patlaması nasıl olur?
  9. Akustik refleks testi nedir?
  10. Timpanogram testi nedir?
  11. Timpanometri ile hangi testler yapılır?
  12. Timpanogram testi nerede yapılır?

Odyometri testleri nelerdir?

İşitme testi bir diğer adıyla odyometri testi ne kadar ses işitebildiğinizi ölçer. Bu testlerin uzman bir odyometrist tarafından yapılması önem taşır. İşitmeye dair şikayetleriniz varsa, en başta tercihen KBB uzmanına gitmeniz önerilir. KBB uzmanı gerekli gördüğü durumda sizi bir odyometriste yönlendirecektir.

Konuşmayı anlama eşiği kaç olmalı?

Konuşmayı alma-anlama (SRT) eşiği: 20 dB dir. gerekmektedir. Saf ses işitme eşiğinin SRT'den daha iyi olması ise retrokoklear veya santral patolojiyi düşündürür.

Saf Ses Odyometri testi nedir?

Saf ses Odyometrisi (Pure Tone Odyometri): En sık uygulanan kulak testidir. Her iki kulağın değişik frekanslardaki (ince ve kalın seslerdeki) duyabildiği en az ses şiddetini (duyma eşiği) belirler. Hasta ses geçirmez bir kabine oturtulur.

Fısıltı testi nasıl yapılır?

FISILTI TESTİ Hastanın tek kulağı kapatılır (ıslak pamukla tıkanır), 6-7 metreden basit heceli kelimeler fısıldanır ve hastanın tekrar etmesi istenir. Bu testi yaparken hastanın dudak hareketlerini görmemesi gerekir. Fısıltı testinde hasta kelimeleri işitiyorsa, işitme 30 dB'lik normal sınırlar içindedir.

Weber testi nasıl yapılır?

Weber testi hızlı sonuç veren bir duyma testidir. Diyapazon titreştirilerek alın ortasına veya dişlerin üzerine yerleştirilir. Kişi normalde sesi ortada duyar, ancak hastalarda ses sağda ya da solda daha fazla duyulur. Kulakta sensorinöral tip kayıp olup olmadığını anlamak için Rinne testine geçilir.

Timpanometrik inceleme ne demek?

Timpanometri kulak zarı ve orta kulağın uyumluluğunu değerlendirmek için kullanılan basit, güvenilir ve objektif bir çalışmadır. Östaki borusunun işlevi olan kulak zarı, orta kulak işlevi için çok önemlidir; işte bu basınç farkları için timpanometri kullanılır.

Refleks Decay Testi Nedir?

Refleks Decay: Akustik refleks decay testi, uzun süreli uyarıda akustik refleksin büyüklüğündeki azalmadır. Anormal refleks decay testi, retrokoklear patoloji ile ilişkili olabilir. Otoakustik Emisyon: Otokakustik emisyonlar (OAE'ler), koklear fonksiyonu değerlendirmek için kullanılır ve ayırıcı tanıda faydalıdır.

Kulak zarı patlaması nasıl olur?

Özellikle de kulağa şiddetli tokat atılması ve ani bir patlama sonrasında kulak zarı delinebilir. Kafatasının belli bir tarafında kırık oluşması ile kulağa yabancı cisim de sokulması kulak zarının delinmesine yol açabilir. Asidik yapıdaki bir sıvının kulak kanalına kaçması sonucunda da kulak zarı delinebilir.

Akustik refleks testi nedir?

Akustik refleks: İnsanda, 70 dB' den daha yüksek şiddetteki sesler stapes kasında kasılmaya neden olmaktadır. Buna akustik refleks veya stapes refleksi denir. Akustik refleks testi, ipsilateral ve kontralateral yoldan kaydedildiğinden sağ-sol, her iki işitsel sinir sisteminin bütünlüğünün test edilmesine olanak sağlar.

Timpanogram testi nedir?

Timpanogram; Dış kulak yoluna yerleştirilen bir prob ile ölçüm yapılır. Bu test sırasında kulağa ses gönderilirken dış kulak yolu basıncı değiştirilir ve zar hareketliliği kontrol edilir.Test sırasında hastanın hareket etmemesi ve konuşmaması gereklidir. Acısız ve ağrısız bir testtir.

Timpanometri ile hangi testler yapılır?

Timpanometri; orta kulaktaki basıncı ölçmek için kullanılmaktadır. Bebekler de dahil tüm yaş gruplarında uygulanabilmektedir. Timpanometri ile ölçüm yapılabilmesi için kulak zarının delik olmaması gerekir. Dış kulak yoluna sokulan bir prob yardımı ile orta kulaktaki basınç ölçülür.

Timpanogram testi nerede yapılır?

Timpanogram; Dış kulak yoluna yerleştirilen bir prob ile ölçüm yapılır. Bu test sırasında kulağa ses gönderilirken dış kulak yolu basıncı değiştirilir ve zar hareketliliği kontrol edilir.Test sırasında hastanın hareket etmemesi ve konuşmaması gereklidir. Acısız ve ağrısız bir testtir.