Kamulaştırma bedelinin tespiti nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Kamulaştırma bedelinin tespiti nasıl yapılır?
  2. Kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescil davası nedir?
  3. Kamulaştırma sınırı nedir?
  4. Kamulaştırma planı nedir?
  5. Kamulaştırma ne gibi durumlarda yapılır?

Kamulaştırma bedelinin tespiti nasıl yapılır?

İdarenin kendi kıymet takdir komisyonun belirlediği bedel üzerinde taşınamaz maliki satın alma usulünde ikna edilemezse, idare kamulaştırmak istediği taşınmaz için Asliye Hukuk Mahkemesine dava açarak, taşınmazın bedelinin tespiti ve idare adına tescili davası açacaktır.

Kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescil davası nedir?

Açılacak olan kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescili davasında, idarenin talebi, kamulaştırma işlemine konu taşınmazın bedelinin mahkemece tespit edilmesi ve bu bedelin nakden veya taksit yoluyla ödenmesi sonucunda, taşınmazın idare adına tescil edilmesi üzerinedir.

Kamulaştırma sınırı nedir?

Kamulaştırma sınırının mevzuatta tanımı kısıtlı kalsa da karayolları kamulaştırma planları için kamulaştırma sınırını; “yol orta eksenin sağ ve solunda belirlenen standart kamulaştırma genişliği ve karayollarınca yapılması planlanan proje ve tesisler, imar planları , güzergahtaki diğer idarelerin ve kişilerin yaptığı ...

Kamulaştırma planı nedir?

Kamulaştırma planları (haritaları) Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün 2010/22 sayılı genelgesinde şu şekilde tanımlanmadır. Kamu yararının gerektiği hallerde gerçek ve özel hukuk kişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmaz malların Devlet ve kamu tüzel kişi mülkiyetine geçirilmesi işlemi için yapılan haritalardır.

Kamulaştırma ne gibi durumlarda yapılır?

Kamu yararı olan bir projenin uygulanması sürecinde, devlet veya kamu tüzel kişilerinin karşılıklarını peşin ödemek koşulu ile özel mülkiyette bulunan taşınmaz malların tamamına veya bir kısmına yasada gösterilen yöntemlere göre kamu yararına el koyabiliyor ve kamulaştırma yapabiliyor.