Tarihin Sınıflandırılması hangi amaçla yapılır?

İçindekiler:

  1. Tarihin Sınıflandırılması hangi amaçla yapılır?
  2. Tasnif süreci ne ile başlar?
  3. Provenans sınıflama yöntemi nedir?
  4. Kronolojik dosyalama sistemi nedir?
  5. Nümerik sistem nedir?
  6. Tarihi kaynaklar türlerine göre kaç grupta toplanır?
  7. Yazılı kaynakları nelerdir?

Tarihin Sınıflandırılması hangi amaçla yapılır?

Tarih Öğrenimini ve araştırmasını kolaylaştırmak için tarihi olaylar zaman, mekân ve konusuna göre sınıflandırılır. 3 farklı grupta sınıflandırma yapılır; 1) Zamana Göre Sınıflandırma: (Örnek: Ortaçağ tarihi,15. yüzyıl tarihi gibi...) 2) Mekana(Yer) Göre sınıflandırma: (Örnek:Türkiye Tarihi,Avrupa tarihi gibi...)

Tasnif süreci ne ile başlar?

Arşivlerde tasnif, birimlerden belgelerin devralınması ile başlar ve bunlar çoğunlukla arşive düzensiz olarak ulaşır. Devralınan belgelerle birlikte envanter (döküm) formları da teslim alınmalıdır. ... Envanter formu ile teslim alınan belgeler birbirinden farklı ise veya eksik belge ve materyal mevcutsa kayıtlara geçilir.

Provenans sınıflama yöntemi nedir?

Arşivlik malzeme (ve arşiv malzemesi), işlem gördüğü tarihte meydana gelen teşekkül ve münasebet biçimlerine uymak suretiyle düzenleme esasına dayanan metodla, (Provenance Sistemi) yani evrakın doğal durumunu, bütünlüğünü bozmadan asli düzeni ile tasnif edilir.

Kronolojik dosyalama sistemi nedir?

Kronolojik dosyalama sisteminde, tarihlere göre planlar yapılır. Evraklar yıllara, aylara ve günlere göre tasnif edilir. Yapılan işlerin günlü olması durumunda, kronolojik dosyalama büyük kolaylık sağlar. Kronolojik dosyalama sistemi, borç ve alacak işlemlerinin takibi için oldukça uygun bir sistemdir.

Nümerik sistem nedir?

Numeric diğer bir deyişle söylersek sayısal demektir ve sayılarla ilgili olduğu daha iyi anlaşılmaktadır. Çok kısa olarak söylenirse Nümerik-Sayısal yalnızca iki değer alabilme durumudur. Örneğin konu bir büyüklük ise 'sayısal büyüklük' olarak isimlendirmekteyiz.

Tarihi kaynaklar türlerine göre kaç grupta toplanır?

Tarihi kaynakların verdiği bilgileri niteliği bakımından 6 grupta toplanır ve incelenir. tarihî şiirler, hikâyeler, efsaneler, mitoslar, destanlar, menkıbeler, fıkralar ve atasözleri olmak üzere çişitlilik gösterir. Tarihi olayın/durumun geçtiği döneme ait her türlü bulgudur.

Yazılı kaynakları nelerdir?

kitaplar ,kitabeler ,papirüsler ,anallar ,paralar ,perşomenler ,otobiyografi ,hatıralar ,şecereler ,fermanlar,anlaşmalar,mektup ,kanun ,mahkeme kayıtları ,sözlük vb...