Dilatant akışkanlar nedir?

İçindekiler:

  1. Dilatant akışkanlar nedir?
  2. Tiksotropik akış nedir?
  3. Pseudoplastik ne demek?
  4. Reopektik ne demek?
  5. Görünür viskozite nedir?
  6. Kayma oranı nedir?
  7. Araçlarda yanal kayma nedir?
  8. Süspansiyon testi nedir?
  9. Araç fren testi nasıl yapılır?
  10. Fren tespit ne demek?
  11. Von Mises kriteri nedir?
  12. Akma kriterleri nelerdir?

Dilatant akışkanlar nedir?

1. Dilatant Sıvılar. ... Kayma hızı arttıkça vizkozitesi artan karışımlardır yani bu tarz sıvıların üzerine uygulanan ani basınç ile bu basınç karşısında ani olarak katılaşan sıvılara verilen isimdir.

Tiksotropik akış nedir?

Özet: Tiksotropi akışkanlarda gözlenen zamana bağımlı olarak değişkenlik gösteren bir özelliktir. ... Akışkan üzerine uygulanan gerilme kuvvetleri kaldırıldığında ise akışkan geri kazanım süresi sonunda ilk viskozite ve akış özelliklerini geri kazanır.

Pseudoplastik ne demek?

B-PSEUDOPLASTİK AKIŞ Kesme(kayma) gerilmesinin artması ile viskozitesi azalan akışkanlarda görülen akış tipidir. Viskozite, kayma hızı ile ters orantılıdır. Eşik değeri yoktur, viskozitesi tek bir nokta ile ifade edilemez.

Reopektik ne demek?

Reopektik Sıvılar nedir? Reopektik sıvılar, akışkanın viskozitesi zamanla stresle artan sıvılar veya gazlardır. Bu sıvıların davranışı, zamana bağlı genişleme davranışı olarak tanımlanabilir. ... Dahası, kayma gerilmesi ne kadar yüksek olursa, sıvı o kadar viskoz hale gelir.

Görünür viskozite nedir?

Viskozite ve Akışkanların akış özelliği Zamandan bağımsız Newtonian olmayan davranış: Newtonian davranış göstermeyen akışkanlarda viskozite sabit olmayıp kayma hızına bağlıdır ve bu davranışta, görünür viskozite olarak adlandırılır. ... Bu özelliğe sahip malzemeler kayma incelmesi ve zamana bağlı davranış gösterirler.

Kayma oranı nedir?

Viskozite arttıkça direnç de artar. da, v diyecek olursak; dv/dx (shear rate) kayma hızı oranı veya kayma deformasyonunun değişme hızıdır1. ... Tek tek tabakaların birbirine göre hareketini frenleyen kuvvete sıvıların iç sürtünmesi veya dinamik viskozitesi (mutlak viskozite) denir.

Araçlarda yanal kayma nedir?

Bu test aracın 1 km yol üzerinde gidiş esnasında direksiyonun bırakılarak sağa ya da sola çekme yapıp yapmadığını test ettiğimiz aşamadır. Aracımızın rot-balans ayarının ne durumda olduğunu ölçmeye ve araç aks kısmında boşluk olup olmadığının tespit edildiği aşamadır.

Süspansiyon testi nedir?

Alacağınız araç üzerinde yapılan testler sonucunda süspansiyon ve amortisör sistemlerindeki hataların veya sistemlerin yeterlilik seviyelerinin ölçülmesine süspansiyon testi denir. Bu testlerin hatasız yapılabilmesi için TSE uygun makineler ile beraber alanında uzmanlaşmış ekip tarafından yapılması gerekmektedir.

Araç fren testi nasıl yapılır?

Fren testi son teknoloji ürünleri ve alanında uzmanlaşmış ekipler tarafından yapılmalıdır. Fren testi cihazı rampasında test için özel olarak hazırlanmış zemin üzerindeki rulo disklerden oluşan kısıma araç yerleştirilerek uzman ekip tarafından teste sokulması ile yapılan çalışmalara denir.

Fren tespit ne demek?

“Park freni (Tespit/El freni) nedir?” için bir yanıt Park freni, sürücü olmaksızın da, aracı yokuş ve inişlerde hareketsiz tutabilmelidir. Sürücü, römorklar hariç, bu frene oturduğu yerden kumanda edebilmelidir. Park freni, etkisi kademelendirilebiliyorsa, yardımcı fren olarak da sayılabilir.

Von Mises kriteri nedir?

Von Mises akma kriteri, Tresca'dan farklı olarak yalnızca en büyük ve en küçük asal gerilimleri değil, bütün asal gerilimleri göz önüne alıyor. ... Von Mises kriteri, akmanın başlayabilmesi için sapma geriliminin ikinci katsayısının k2 ile gösterilen belli bir değeri aşması gerektiğini söylüyor.

Akma kriterleri nelerdir?

Bir başka ifadeyle bir noktadaki Mohr çemberi basit çekme halinde akma anındaki Mohr çemberinden büyük olursa o noktada akma olur. Bu kriter sünek malzemelerin akması için mükemmel sonuçlar verir. gerilmesini aşarsa o noktada akma oluşur denir. kırılma mukavemetini geçmesini gerekir.