Satıcılar Hesabı Nasıl Çalışır?

İçindekiler:

  1. Satıcılar Hesabı Nasıl Çalışır?
  2. 320 hesap nedir?
  3. Muhasebede 120 hesap ne demek?
  4. 336 hesap hangi durumlarda kullanılır?
  5. 335 hesap nasıl çalışır?
  6. Personele verilen avanslar hangi hesapta izlenir?
  7. Işçilik giderleri hangi hesapta izlenir?
  8. 159 hesap nedir?
  9. 159 hesap ne çalişir?
  10. 340 lı hesap nasıl çalışır?
  11. 157 hesap nedir?

Satıcılar Hesabı Nasıl Çalışır?

Satıcılar Hesabı”na Senetsiz borcun doğması, diğer bir anlatımla satıcının açık olarak kesmiş olduğu faturanın tahakkuku ile, tahakkuk eden tutar bu hesaba alacak, cari hesabın bedelinin bir kısmının veya tamamının ödenmesi halinde, ödenen bedel borç kaydedilir. “320. Satıcılar Hesabı” pasif karakterli bir hesaptır.

320 hesap nedir?

320 No.lu hesap, satıcılar hesabıdır. Bu hesap işletmenin faaliyet konusu ile ilgili her türlü mal ve hizmet alımlarından kaynaklanan senetsiz borçların izlendiği hesaptır. Ortaklar, ana kuruluş, iştirakler ve bağlı ortaklıklara olan senetsiz ticari borçların bilanço dipnotlarında gösterilmesi gerekir.

Muhasebede 120 hesap ne demek?

120 Alıcılar Hesabı, işletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından kaynaklanan senetsiz alacaklarının izlenmesi için kullanılır.

336 hesap hangi durumlarda kullanılır?

336 Diğer Çeşitli Borçlar Hesabı: Ticari bir olaydan ortaya çıkan ve diğer borçlar hesap grubundaki hesapların kapsamına girmeyen borçların izlendiği hesaptır. 336 Diğer Çeşitli Borçlar Hesabının İşleyişi: Borcun doğması halinde hesaba alacak olarak kaydedilir, ödenmesi halinde ise borç kaydedilir.

335 hesap nasıl çalışır?

335 Personele Borçlar Hesabı: Personelin tahakkuk etmiş olup henüz personele ödenmemiş net ücret, prim, ikramiye vb. ücret eklentilerinin ve diğer nedenlerden doğan işgörenin işletmeden alacaklarının, ödeninceye kadar izlendiği hesaptır. Tahakkuk eden net ücret bu hesabın alacağına, ödenmesi halinde borcuna kaydedilir.

Personele verilen avanslar hangi hesapta izlenir?

196 Personel Avansları Hesabı, İşletme Personeli maaşlarına veya yapacakları iş seyahati giderlerine sayılmak üzere önceden ödenen avansların izlendiği hesaptır. 196 Personel Avansları Hesabı İşleyişi : Avans verildiğinde bu hesaba borç yazılır.

Işçilik giderleri hangi hesapta izlenir?

720 Direkt İşçilik Giderleri Hesabının İşleyişi: Dönem içinde esas üretim gider yarinde çalışan işçilere ait direkt işçilik giderleri tahakkuk ettikçe bu hesaba borç yazılır.

159 hesap nedir?

159 Verilen Sipariş Avansları Hesabı: Yurtiçi veya yurtdışından verilen siparişler için ödenen avansların izlendiği hesaptır. Avans ödemesi yapıldığında bu hesap borçlandırılır ve sipariş teslim alındığında alacaklandırılarak kapatılır.

159 hesap ne çalişir?

Yurt içinden ya da yurt dışından satın alınmak üzere siparişe bağlanan stoklarla ilgili olarak yapılan avans ödemelerinin izlendiği hesaptır. Yapılan avans ödemeleri bu hesaba borç olarak kaydedilir, malın teslim edilmesinde hesap alacak kaydedilir.

340 lı hesap nasıl çalışır?

340 Alınan Sipariş Avansları Hesabının İşleyişi: Alıcılardan alınan avanslar bu hesabın alacağına, malın teslim edilmesi, hizmetin görülmesi halinde borcuna yazılır. 340 nolu hesap pasif karakterlidir. Bunun anlamı alacaklı çalışmasıdır. İşletmenin avans aldığı durumlarda hesaba alacak kaydı yapılır.

157 hesap nedir?

57 Diğer Stoklar Hesabı,Stok Kalemlerinin hiçbirinin kapsamına alınamayan ürün, artık ve hurda gibi kalemler bu hesapta izlenir. 157 Diğer Stoklar Hesabının İşleyişi: Elde edilen bu stoklar maliyet bedeli ile hesaba borç kaydedilir. Satıldığında, devredildiğinde veya kullanıldığında ise alacak olarak kaydedilir.