Tebliğin görevi nedir?

İçindekiler:

  1. Tebliğin görevi nedir?
  2. Tebliğ yazısı nedir?
  3. Tebligat Kanununa göre tebliğ nasıl yapılır?
  4. Kimlere tebligat yapılamaz?
  5. Boşanma davası açıldıktan sonra ilk duruşma ne zaman olur?

Tebliğin görevi nedir?

Sözlükte “bir şeyi veya bir haberi ulaştırmak” anlamındaki teblîğ kelâm ilminde “peygamberlerin yükümlü olduğu tebliğ görevi, onların vahiy yoluyla aldıkları bilgiyi insanlara ulaştırması” demektir (bk. Bir kimsenin irade beyanını diğer bir kimseye tebliğ etmeye fıkıhta "risâlet" adı verilmektedir.

Tebliğ yazısı nedir?

Bir kurum tarafından imza karşılığında iletilen mektuplara tebligat adı verilmektedir. Tebligat yapıldıktan sonra, tebliğ yapılan kişinin yasal olarak bilgilendirildiği ve konuyu öğrendiği kabul edilmektedir.

Tebligat Kanununa göre tebliğ nasıl yapılır?

TebK. m.

Kimlere tebligat yapılamaz?

Tebligatın muhataba yapılabilmesi için, muhatabın medenî hakları kullanma ehliyetine, kısaca fiil ehliyetine sahip olması gerekir. Fiil ehliyetine sahip olmayan kişilere tebligat yapılamaz. Bu durumda tebligatın kanunî temsilciye yapılması gerekir.

Boşanma davası açıldıktan sonra ilk duruşma ne zaman olur?

Dilekçe aşaması tamamlandıktan sonra mahkeme tarafından ilk duruşma tarihi belirlenir. Bu süreç mahkemelerin yoğunluğuna göre değişmesine rağmen genellikle davanın açılış tarihinden ortalama 5 – 6 ay sonra ilk duruşma gerçekleştirilir. Dilekçe aşaması kısa olursa dava tarihi daha erkene de alınabilir.