Hakim hangi durumlarda hukuk yaratır?

İçindekiler:

  1. Hakim hangi durumlarda hukuk yaratır?
  2. Örtülü boşlukta hakim ne yapar?
  3. Ergin olma koşulu nasıl kazanılır?
  4. 17 yaşını doldurmadan evlenmek nasıl bir hukuk kuralıdır?
  5. Kazai rüşt davası nerede açılır?
  6. Kazai rüşt kararı ne demek?
  7. Yasal erginlik nedir?

Hakim hangi durumlarda hukuk yaratır?

Hukuk boşluğu bulunan durumlarda hakim, kanun koyucu gibi davranarak, tarafların menfaatlerini tespit edip, bunları adaletli bir şekilde tartmak, yüksek yargı kararlarından, bilimsel görüşlerden yararlanarak, ihtilafı hakkaniyete uygun şekilde çözmekle yükümlüdür. Buna da “hakimin hukuk yaratması” denilmektedir.

Örtülü boşlukta hakim ne yapar?

- yoksa: hakim kendisi hukuk yaratır. Örtülü Boşluk: Kanunda somut olaya uygulanabilecek bir hükmün bulunduğu, ancak hükmün lafzının fazla geniş tutulduğu, gerekli istisnalara yer vermediği, bu nedenle hükmün uygulanmasının adaletsiz sonuçlara yol açtığı durumlarda örtülü boşluk vardır.

Ergin olma koşulu nasıl kazanılır?

Kural olarak birey 18 yaşına geldiğinde kendiliğinden ergin sayılır. 18 yaşını doldurmayan küçük ise 15 yaşının ikmali ile birlikte kendi isteğiyle ya da velisinin isteği doğrultusunda şartları oluşmuş ise mahkeme kararı ile de ergin kılınabilir yani ergin sayılabilir.

17 yaşını doldurmadan evlenmek nasıl bir hukuk kuralıdır?

Medeni Kanunun 124 üncü maddesine göre "erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez Ancak şunu hemen belirtmekte yarar vardır, burada kanun koyucunun kastetmek istediği evlenme yaşı onyedi yaşın tamamlanması, onsekizinci yaştan gün almakla olur.

Kazai rüşt davası nerede açılır?

HMK uyarınca çekişmesiz yargı işlerinden olan kazai rüşt kararı davasında uyuşmazlığın Sulh Hukuk Mahkemesinde görülmesini öngörmektedir. (T.C. Yargıtay 17. Hukuk Dairesi Esas No:Karar No:K. Tarihi: Dolayısıyla kazai rüşt görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemeleridir.

Kazai rüşt kararı ne demek?

Reşit (ergin) olmayan birinin mahkeme kararıyla reşit(ergin) hale getirilmesidir. Kazai rüşt şartları ise; Onbeş yaşın doldurulması, mahkemeye başvuru, anne-babasının rızası, küçüğün menfaatinin olması şartlarının tümünün gerçekleşmesi gerekmektedir. Görevli mahkeme ise Asliye Hukuk Mahkemeleridir.

Yasal erginlik nedir?

Bir kişinin kanunlarca belirtilen yaş sınırını aşmasına erginlik ya da ergin olma adı verilir. ... Ancak bazı durumlarda 18 yaşından önce de kişiler ergin sayılabilir. 18 yaşını doldurma şartının istisnaları evlenmek ve 16 yaşını doldurmak şartıyla mahkeme kararıdır. Evlilik halinde kişiler ergin olarak kabul edilir.