TBMM savaş ilanına karar verir mı?

İçindekiler:

  1. TBMM savaş ilanına karar verir mı?
  2. Olağanüstü hal ve sıkıyönetime kim karar verir?
  3. Olağanüstü hal çıkarma yetkisi kime ait?
  4. Cumhurbaşkanı en fazla ne kadar süre olağanüstü hal ilan edebilir?
  5. OHAL kim uzatır?
  6. OHAL CB kararnamesi TBMM onayına sunulur mu?
  7. Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin yargısal denetimini kim yapar?

TBMM savaş ilanına karar verir mı?

Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev ve yetkileri, kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak; Bakanlar Kurulunu ve bakanları denetlemek; Bakanlar Kuruluna belli konularda kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermek; bütçe ve kesin hesap kanun tasarılarını görüşmek ve kabul etmek; para basılmasına ve savaş ilanına ...

Olağanüstü hal ve sıkıyönetime kim karar verir?

Sıkıyönetim süresinde, Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu sıkıyönetim halinin gerekli kıldığı konularda kanun hükmünde kararname çıkarabilir.

Olağanüstü hal çıkarma yetkisi kime ait?

“Sıkıyönetim süresinde, Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu sıkıyönetim halinin gerekli kıldığı konularda kanun hükmünde kararname çıkarabilir”(m.

Cumhurbaşkanı en fazla ne kadar süre olağanüstü hal ilan edebilir?

Yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilan edebilir. Olağanüstü hal kararı Resmi Gazete'de yayımlanır ve hemen Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur.

OHAL kim uzatır?

Cumhurbaşkanı tarafından 6 ayı geçmemek üzere ilan edilen OHAL'i süresi bitiminde cumhurbaşkanı istemi üzerine her seferinde 4 ayı geçmemek üzere TBMM uzatabilir. Yani sorumuzun doğru cevabı d seçeneğinde verilen TBMM olacaktır.

OHAL CB kararnamesi TBMM onayına sunulur mu?

Olağan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin aksine, olağanüstü hâl Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin Resmî Gazetede yayımlandıkları gün Meclis onayına sunulmaları zorunludur. Olağanüstü hâl sırasında çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnameleri, üç ay içinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülür ve karara bağlanır.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin yargısal denetimini kim yapar?

Bu ayrımdan hareketle de asli nitelik taşıyan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin yargısal denetimi Anayasa Mahkemesi'nce, tali nitelikteki Cumhurbaşkanı kararlarının yargısal denetimi ise Danıştay tarafından yapılır.