Yerleşme coğrafyası neyi inceler?

İçindekiler:

  1. Yerleşme coğrafyası neyi inceler?
  2. Saya Köyaltı yerleşmesi nedir?
  3. Çiftlikler en çok hangi bölgede coğrafya?
  4. Yerleşme yeri seçiminde etkili olan fiziki faktörler nelerdir?

Yerleşme coğrafyası neyi inceler?

Yerleşme coğrafyası, yerleşmelerin oluşumu, gelişimi, kökenleri, geçirdiği değişimleri, fonksiyonlarını ve dağılışlarını inceleyen Beşeri coğrafya dalıdır. Yerleşim coğrafyası, mesken ve yerleşim birimlerinin doğal ve beşeri çevre ile ilgisini araştırır.

Saya Köyaltı yerleşmesi nedir?

Saya, temel geçim kaynağı hayvan besiciliğine dayanan ailelerin mera alanları içerisinde inşa ettikleri, üzeri kapalı hayvan barınakları ile ağıl ve çoban kulübesinden meydana gelen bir kır yerleşme şeklidir.

Çiftlikler en çok hangi bölgede coğrafya?

Çiftlik çok köklü ve oldukça yaygın bir iskan şeklidir. Türkiye içinde yaygın olduğu bölgeler başta Trakya olmak üzere Marmara Bölgesi, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu'dur. Çiftliğin genişçe bir toprak mülkiyeti içinde bir veya birkaç ailenin hem geçimini hem de ikametini sağlayan bir yerleşme şekli olduğu söylenebilir.

Yerleşme yeri seçiminde etkili olan fiziki faktörler nelerdir?

Yerleşme Yerinin Seçimi | Doğal ve Beşeri Faktörler

  1. Doğal Faktörler. Kara ve denizlerin dağılışı, su kaynakları, iklim koşulları, bitki örtüsü, yer şekilleri ve yükseklik, yerleşmenin dağılışını etkileyen doğal faktörlerdir. ...
  2. Beşerî Faktörler. Yeryüzünde yerleşme yerinin seçiminde etkili olan başlıca etmenler tarım, madencilik, turizm, ulaşım ve sanayileşmedir.