Devlet zorunlu mudur?

İçindekiler:

  1. Devlet zorunlu mudur?
  2. Rousseau ya göre devlet nedir?
  3. John Locke teorisi nedir?
  4. Locke toplum sözleşmesi nedir?
  5. Locke'un kuramında doğa durumundan devlet durumuna geçilirken hangi hak reddedilmektedir?
  6. Devlet Olmadikça Herkes herkese karşi daima savaş halinde olur mu?

Devlet zorunlu mudur?

“İnsanın bütün eylemleri zorunlu nedenlerle belirlendiğinden, devlet de zorunludur” (Dinçer 2010, s. 194). ... Başka bir deyişle, devletin varoluşundaki zorunluluğun nedenlerini ortaya koymuştur. Hobbes'a göre devlet varlığı zorunlu olan ve insanların bir araya gelmesinden oluşan doğal olmayan, yapma bir cisimdir.

Rousseau ya göre devlet nedir?

Rousseau'nun devlet anlayışı açıkça devrimcidir. Ona göre devlet, ne Tanrısal lütfa -monokratik egemenliğin klasik savunmasında olduğu gibi-, ne de halktan özgür olmayan bir sürü yapan otoriter egemenliğe -Hobbes'un Leviafhan'ında olduğu gibi- dayanır, aksine yurttaşların özgür olarak birleşmesine dayanır.

John Locke teorisi nedir?

Locke, insanların doğa durumundan gelen hakları olduğunu ve hiçbir imparatorun bu hakları kaldırmaması gerektiğini savunur. Doğa durumunda insanlar tam bir özgürlük içinde yaşamaktadırlar. Aynı zamanda da eşitlik hakimdir. Çünkü doğa durumunda kimse bir diğerinin iktidarı halinde bulunmaz.

Locke toplum sözleşmesi nedir?

Bu bağlamda akıl, bir kimsenin hayat, özgürlük, sağlık ve mülkiyet hakları bakımından diğer bir kimseye zarar vermemesi gerektiğini, insanların her birinin bağımsız ve eşit varlıklar olduğunu ifade eder. Ona göre bütün insanlar her şeye gücü yeten ve sınırsız bilge konumunda olan yaratıcının eseridir.

Locke'un kuramında doğa durumundan devlet durumuna geçilirken hangi hak reddedilmektedir?

Locke'a göre, henüz devletin ortaya çıkmadığı doğa durumunda her bireyin Tanrı tarafından bahşedilmiş, devredilemez, elden alınamaz nitelikte olan hakları vardır. Locke, bunların hayat, özgürlük ve mülkiyet hakları olduğunu belirtmiş ve tamamını genel mülkiyet hakları altında toplamıştır.

Devlet Olmadikça Herkes herkese karşi daima savaş halinde olur mu?

Devlet olmadıkça, herkes herkese karşı daima savaş Devlet, insanların hepsini korku altında tutar. Yoksa herkes savaş halindedir. Herkesin herkesle savaşı toplumsallığı ve toplumsallığın sonuçlarını ortadan kaldırır. Herkesin herkese düşman olduğu bir savaş zamanı toplum da yoktur.