Abdest alırken genize su kaçması abdesti bozar mı?

İçindekiler:

  1. Abdest alırken genize su kaçması abdesti bozar mı?
  2. Abdest alırken ağza giren su orucu bozar mı?
  3. Abdestten sonra ağızdaki yaşlığı yutmak orucu bozar mı?
  4. Banyo yaparken genze su kaçması orucu bozar mı?
  5. Oruçlu iken gusülde genize ve boğaza su çekmek nasıl olmalıdır?
  6. Gargara yaparken boğaza su kaçması orucu bozar mı?
  7. Dudaktaki suyu yutmak orucu bozar mı?
  8. Dudaktaki yaşlığı yutmak orucu bozar mı?
  9. Gusul alırken boğaza su kaçarsa oruç bozulur mu?
  10. Gargara abdesti bozar mı?
  11. Genze kaçan su orucu bozar mı?
  12. Sabah gusül alıp oruca niyet edilir mi?
  13. Dudak ısırmak orucu bozar mı?

Abdest alırken genize su kaçması abdesti bozar mı?

Hataen boğaza su kaçması, oruçlu bulunulduğu hatırda değilken meydana gelirse, unutarak yapılmış hükmünü alır ve oruç bozulmaz (el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 222). ... Şafii mezhebine göre ise; abdest veya gusül alırken ağız ve buruna az miktarda alınan su, elde olmayarak boğazdan inerse oruç bozulmaz.

Abdest alırken ağza giren su orucu bozar mı?

Ağza girip yutulan bir şeyin, az veya çok olmasının önemi yoktur. Bir damla ilaç veya bir damla su, isteyerek yutulursa oruç bozulur, kefaret de gerekir. Abdest alırken istemeden yutulursa kefaret gerekmez, çünkü bunda kasıt yoktur.

Abdestten sonra ağızdaki yaşlığı yutmak orucu bozar mı?

Ağza su alıp çalkalamak veya ağzı yıkadıktan sonra ağızda kalan yaşlığı tükürükle yutmak, Hanımını öpenin orucu, meni gelse de bozulmaz.

Banyo yaparken genze su kaçması orucu bozar mı?

Banyo orucu bozmadığı gibi denize, nehre, havuza girmek de orucu bozmaz. Ancak bu esnada ağza, genze ve kulaklara su kaçması orucu bozar. ... Ağız veya burundan su yutulmadıkça yıkanmakla veya gusül abdesti almakla oruç bozulmaz.

Oruçlu iken gusülde genize ve boğaza su çekmek nasıl olmalıdır?

Guslederken ağza ve burna su vermek farzdır. Ağza verilen suyu boğaza kadar ulaştırıp çalkalamak ve burna verilen suyu da iyice çekmek sünnettir. Bu hüküm oruçlu olmayan kimseler içindir. Oruçlu olanların, boğaza veya genze su kaçma ihtimali olduğu için böyle yapmaları uygun olmaz.

Gargara yaparken boğaza su kaçması orucu bozar mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görüşüne göre; oruçluyken gargara yapmak, yutmamak kaydı ile caiz olup orucu bozan şeyler arasında yer almamaktadır. Abdest alırken ağıza su alınır ve ağız çalkalanır. Bu durum orucu bozmaz.

Dudaktaki suyu yutmak orucu bozar mı?

Cevap: Oruçlu kimse tırnağını ve dudağından bir parça yutsa orucu bozulur. Ağzın içinden bir parça yutsa bozulmaz. [Ağız bazen bedenin içi sayılır. Bunun için, oruçlu kimse, tükürüğünü yutarsa, orucu bozulmaz.]

Dudaktaki yaşlığı yutmak orucu bozar mı?

Ağzın çalkalanmasından sonra kalan ıslaklığın veya dudağı yaladıktan sonra kalan tükürüğün yutulması durumu da orucu bozmayan hallerden sayılmaktadır. Din bilginlerine göre, Ramazan ayında oruç tutan bir kimsenin ağızda bulunan tükürüğü yutması orucunu bozmamaktadır.

Gusul alırken boğaza su kaçarsa oruç bozulur mu?

Orucu bozan fiilin hataen yapılması orucu bozar ve yalnızca kazayı gerektirir. Hataen boğaza su kaçması, oruçlu bulunulduğu hatırda değilken meydana gelirse, unutarak yapılmış hükmünü alır ve oruç bozulmaz (el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 222).

Gargara abdesti bozar mı?

Gargara yapmak genellikle abdest alırken ağzı çalkalamaya benzer. Oruçluyken abdest almak orucu bozmaz. Çünkü ağız çalkalanırken su yutulmaz. Gargara yapılırken de su yutulmaması lazımdır.

Genze kaçan su orucu bozar mı?

"Genze kaçan ve boğazdan aşağı inen su orucu bozar. Böyle bozulan oruç için sadece kaza gerekir. Yalnız burada suyun adeta rutubetinin hissedilmesi değildir kastedilen, bir miktar su olması gerekir kaçanın."

Sabah gusül alıp oruca niyet edilir mi?

Diyanet açıklaması: Oruçlu iken rüyada ihtilam olmak orucu bozmaz, gusletmeyi geciktirerek cünüp olarak sabahlamak da oruca bir zarar vermez (el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 220). Ancak guslü sabah namazı vaktinin çıkmasına kadar ertelemek günahtır.

Dudak ısırmak orucu bozar mı?

Dudak yemek orucu bozar. ... Ayrıca bilerek yutulursa da oruç bozulur. Fakat istemsizce ve susam tanesinden daha küçük bir parça orucu bozmamaktadır. Eğer kişi yuttuğundan emin olamaz ve hatırlamaz ise de orucu bozulmaz.