Havale geçiren çocuğa ne yapmalı?

İçindekiler:

  1. Havale geçiren çocuğa ne yapmalı?
  2. Havale geçirirse ne olur?
  3. Havale geçiren çocuğa ilk müdahale nasıl olur?
  4. Ateşli havale tekrar eder mi?
  5. Bir kere havale geçiren bir daha geçirir mi?
  6. Havale geçiren bir insana ne yapılır?
  7. Büyük insanlar havale geçirir mi?

Havale geçiren çocuğa ne yapmalı?

Havale anında öncelikli olarak sakin olunmalı ve çocuk hemen yan çevrilmelidir. Düşüp yaralanmasını önlemek için yere yatırılabilir. Çocuğun kollarını ve bacaklarını tutmaya çalışmamalıdır. Ağzında bir cisim varsa yavaşça çıkarılmalıdır.

Havale geçirirse ne olur?

Ateşli havaleler 30 dakikadan daha uzun sürmedikçe kalıcı bir hasara, sakatlığa neden olmamaktadır. Ateşli havale geçiren hastaların %2'sinde 6 yaşından sonra epilepsi gelişim riski bulunmaktadır.

Havale geçiren çocuğa ilk müdahale nasıl olur?

Ateşli havalede ilkyardım nasıl olmalıdır?
  1. Öncelikle ıslak havlu ya da çarşafa sarılır.
  2. Ateş bu yöntemle düşmüyorsa oda sıcaklığında bir küvete sokulur.
  3. Acilen doktora ulaşılmalıdır.
  4. Huysuzluk, uykusuzluk, iştahsızlık, solunumda zorluk ve ağır baş ağrısı varsa tekrar tıbbi yardım istenmesi gerekir.

Ateşli havale tekrar eder mi?

Tekrarlama riski yüzde 33 kadardır. Tekrarlama yüzde 50 oranında ilk 6 ay içinde, yüzde 75 oranında ilk 1 yıl, yüzde 90 oranında ilk 2 yıl içinde olmaktadır. İlk nöbet 1 yaşından önce geçirilirse tekrarlama riski yüzde 50'nin üzerinde, 3 yaşından sonra geçirilirse tekrarlama riski yüzde 20'ye düşmektedir.

Bir kere havale geçiren bir daha geçirir mi?

*Bir kere ateşli nöbet geçiren çocukta %25-50 oranında nöbetin tekrarlama riski vardır. *Küçük yaşta başlayan nöbetlerde tekrar riski daha yüksektir. *Ailede nöbet geçiren kişi varsa tekrar riski %50 artar. *Nöbetlerin %50'si ilk 6 ay içinde tekrarlar.

Havale geçiren bir insana ne yapılır?

Suni solunum, kalp masajı yapmayın. Rahat olarak yere yatırın, giysilerini gevşetin. Çevresinden ona zarar verebilecek sert, kesici eşyaları uzaklaştırın. Başının altına yumuşak bir şey koyun.

Büyük insanlar havale geçirir mi?

Çocuklarda özellikle aşı gibi etkenlerle sık görülen havale, farklı nedenlerle de kişilerin karşısına çıkabilir. Yetişkinlerde de tıpkı çocuklardaki gibi görülebilen bu ateşli nöbet, birçok farklı rahatsızlıkla tetiklenebilir.