Yasal mevzuat ne demek?

İçindekiler:

  1. Yasal mevzuat ne demek?
  2. Mülga bent ne demek?
  3. Mülga ne demek TDK?
  4. Ilgili mevzuat ne demek?
  5. Mevzuat nereden takip edilir?
  6. Maslahat nedir diyanet?
  7. Kanunun yürürlükten kaldırılmasına ne denir?
  8. Madde bent fıkra sıralaması nedir?
  9. Zımni ilga kuralı nedir?

Yasal mevzuat ne demek?

Mevzuat, yürürlükteki hukuk kurallarının bütünüdür. Türk mevzuat sistemi yukarıdan aşağıya doğru anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik ve tebliğden oluşur.

Mülga bent ne demek?

Hukukta mülga; "Yürürlükten kaldırılan" anlamını veriyor. Mülga nedir? Mülga; aynı konuyu düzenleyen yeni kanun çıktığında eskisi mülga sayılıyor. Yürürlükten kaldırılan kanun için mülga kanun; yürürlükten kaldırılan madde için ise mülga madde deniyor.

Mülga ne demek TDK?

Mülga, Türk Dil Kurumu sözlüğünde; sıfat, eskimiş ve Arapça özelliklerine sahip bir sözcük olarak geçmektedir. Kelime manası ile de; varlığı sona eren, kaldırılan ve kapatılan manalarına gelmektedir.

Ilgili mevzuat ne demek?

Mevzuat Bilgi Sistemi; Anayasa, Kanunlar, Kanun Hükmünde Kararnameler, Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, Tüzükler, Cumhurbaşkanlığı Yönetmelikleri, Bakanlar Kurulu Yönetmelikleri, Cumhurbaşkanı Kararları, Cumhurbaşkanı Genelgeleri, Başbakanlık Genelgeleri, Kurum ve Kuruluşlar ile Üniversite Yönetmelikleri ve 04 ...

Mevzuat nereden takip edilir?

Mevzuatla ilgili bilgilere ulaşabileceğiniz en önemli kaynaklardan biri de Yatırımcıları İlişkileri Derneği'nin www.tuyid.org adresinde bulunan internet sitesi. Sitede Mevzuat Bilgi Bankası bulunuyor. Dernek'in 15 günde bir yayınlanan ve çok geniş bir kitleye e-posta ile gönderilen bir e-bülteni bulunuyor.

Maslahat nedir diyanet?

Maslahat, dinin koruduğu ana ilkeleri ve gerçekleştirmeyi istediği temel gayeleri de kuşatacak biçimde insanların dünya ve âhiret menfaatlerini ifade eden geniş açılımlı bir kavram olup bunun bir türü olan mürsel maslahat kanun koyucunun (şâri') hüküm vaz'ında muteber sayıp saymadığı hususunda belli bir delil ...

Kanunun yürürlükten kaldırılmasına ne denir?

Hukuk için kullanılan mülga hali ise "yürürlükten kalkma, artık hükümsüz olma" manasına gelmektedir. Kanun ya da bir kanun maddesinin kaldırılması işine ilga, kaldırılan her bir parçaya ise mülga adı verilmektedir.

Madde bent fıkra sıralaması nedir?

MADDE 13 - (1) Taslaklar, sırasıyla maddeler, fıkralar, bentler ve alt bentlerden oluĢur. (2) Fıkralar numarayla, bentler harfle, alt bentler numarayla belirlenir. ... Maddelerin ve çerçeve maddelerin altı çizilmez. (4) Tanımlar maddesinde, tanımlar alfabetik sıralamaya göre bent veya alt bentlerle gösterilir.

Zımni ilga kuralı nedir?

Zımni İlga ; Yeni bir kanun maddesinin gelmesiyle beraber eski kanunun -üstü kapalı bir biçimde - geçersiz sayılması,yürürlülükten kalkması. Açık İlga; İse Yürürlükte bulunan bir yasanın daha sonra çıkarılan bir başka yasa ile kaldırılmış olması.