HPV aşısı sigorta karşılıyor mu?

İçindekiler:

  1. HPV aşısı sigorta karşılıyor mu?
  2. Gardasil aşısı nedir?
  3. GARDASIL 9 Türkiye'de var mi?
  4. HPV aşısı her yaşta yapılır mı?
  5. GARDASIL aşısı kimlere yapılır?

HPV aşısı sigorta karşılıyor mu?

HPV Aşısını Devlet Karşılıyor Mu? HPV aşısını devlet karşılamamaktadır. Ancak ilerleyen zamanlarda HPV aşısı fiyatlarının daha da düşeceği söylenmektedir. İlerleyen dönemde ülke ekonomisi de göz önünde bulundurularak özellikle kadınlarda 9-12 yaşından sonra rutin aşı programına alınabileceği düşünülür.

Gardasil aşısı nedir?

Gardasil (HPV aşısı) canlı virus taşımayan bir aşı olup 6 aylık süre içerisinde 3 doz şeklinde uygulanmaktadır. Rahim ağzı kanseri ve genital siğillere neden olan 4 tip viruse karşı yüksek derecede etkin bir aşı olarak kabul edilmektedir.

GARDASIL 9 Türkiye'de var mi?

Maalesef son çıkan 9'lu (yani 9 HPV tipine karşı koruyuculuğu bulunan) aşı henüz Türkiye'de bulunmamaktadır.

HPV aşısı her yaşta yapılır mı?

Ülkemizde HPV virüsüne karşı 2 adet aşı bulunmaktadır. Tercihen ilk cinsel deneyimi yaşamadan 11-12 yaş kız ve erkek çocukları aşılanmalıdır. Ancak cinsel deneyim yaşanmış olsa bile 9-26 yaş aralığında her iki cinsiyete de aşı yapılabilmektedir. Hatta 43 yaşa kadar kadınlarda etkili olabildiği saptanmıştır.

GARDASIL aşısı kimlere yapılır?

HPV aşısı hem kadına hem de erkeğe yapılabilmektedir. HPV aşısı, 11 veya 12 yaşlarındaki kız ve erkek çocuklar için rutin olarak tavsiye edilir, ancak 9 yaşından itibaren de verilebilir. Kız ve erkek çocuklarının cinsel temas ve HPV'ye maruz kalmadan önce aşıyı almaları idealdir.