Herkes vasi olabilir mi?

İçindekiler:

  1. Herkes vasi olabilir mi?
  2. Vasi alım satım yapabilir mi?
  3. Mahkemeden vasilik kararı nasıl alınır?
  4. Mahkeme vasi tayini ne kadar sürer?
  5. Anne baba vasi olabilir mi?

Herkes vasi olabilir mi?

Reşit olmayan küçükler ya da ergin olan kişiler için atanan yasal temsilcilerdir. Kanuni hakların kısıtlanması için tüm şartları taşıyan kişilere vasi atanır. Vasi aileden olabileceği gibi mahkeme tarafından atanmış kişilerde olabilir.

Vasi alım satım yapabilir mi?

Cevap: Vasi tayin edilmiş bir kişiye ait bir taşınmazın satışı. Vesayet makamı olan sulh hukuk mahkemesine başvurarak, taşınmazda bulunan hissenin satımı için ayrıca izin alacaksınız. zira taşınmaz alım satımı ayrıca vesayet makamının iznine tabi olan işlerdir. Sadece vasi olarak atanmış olmak yetmez.

Mahkemeden vasilik kararı nasıl alınır?

Vasilik Davası hasımsız olarak Sulh hukuk mahkemesine açılır. Vasilik Davası görülürken, nüfus kayıtları talep edilir, Vesayet altına alınacak kişi ve şahitler dinlenir. Vasi altına alınacak kişi için sağlık raporu alınır. Dava sonunda kişinin kısıtlanmasına ve kendisine vasi atanmasına karar verilir.

Mahkeme vasi tayini ne kadar sürer?

Vasi Davası, vesayet altına alınacak olan kimsenin yerleşim yerinde bulunan Sulh Hukuk Mahkemesinde açılır. Vasi davası sonucu, vasi kural olarak 2 yıl süre için atanır. Vesayet makamı, bu süreyi ikişer yıl uzatabilir. Dört yıl tamamlanınca vasi, vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir.

Anne baba vasi olabilir mi?

Vesayet makamı tarafından verilen vasilik kararlarında vesayet altına alınacak kişinin annesi veya babasının göstereceği ya da kendisinin talep ettiği kimseler atanmaktadır.