Muhasebe kimler defter tutar?

İçindekiler:

  1. Muhasebe kimler defter tutar?
  2. VUK 172 maddesine göre kimler defter tutar?
  3. Türk Ticaret Kanununa göre tutulması zorunlu olan defterler nelerdir?
  4. Vergi Usul Kanununa göre defterler kaç yıl saklanır?

Muhasebe kimler defter tutar?

Birinci sınıf tüccarlar, bilanço esasına göre defter tutarlar. İkinci sınıf tüccarlar, birinci sınıf tüccar olma sınırını aşmayan diğer tüccarlardır. İkinci sınıf tüccarlar, işletme hesabı esasına göre defter tutarlar. İkinci sınıf tüccarların tutmaları zorunlu tek muhasebe defteri işletme hesabı defteridir.

VUK 172 maddesine göre kimler defter tutar?

Aşağıda belirtilen yazılı gerçek ve tüzel kişilerin, Vergi Usul Kanunu'nun 172. maddesine göre defter tutmaları gerekiyor. Ticaret ve Sanat Erbabı; tacir olanlar ve ticari kazançları üzerinden vergi veren gerçek kişiler olduğundan bu grupta bulunanalar götürü usulden yararlanamıyor.

Türk Ticaret Kanununa göre tutulması zorunlu olan defterler nelerdir?

Bilindiği gibi, 6762 sayılı TTK' da tutulması zorunlu olan defterler 66. maddede, tüzel kişiler ve gerçek kişiler için ayrı ayrı belirlenmiştir. Tüzel kişi işletmeler; Yevmiye Defteri, Defteri Kebir, Envanter Defteri ve Karar Defteri tutmakla yükümlü tutulmuştur.

Vergi Usul Kanununa göre defterler kaç yıl saklanır?

Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 17'nci maddesi birinci fıkrasının (ç) bendine göre ,bir yıldan fazla süren tasfiyelerde tarh zaman aşımı ,tasfiyenin sona erdiği yılı izleyen yılın başından başlar. Bu tarihten itibaren beş yıl süre ile defter ve belgelerin muhafazası gerekir.