Kent yerleşmesi nedir?

İçindekiler:

  1. Kent yerleşmesi nedir?
  2. Divan yerleşmesi nerede?
  3. Oba yerleşmeleri nerede görülür?
  4. Dağınık doku özelliği nedir?
  5. Dağınık dokulu yerleşme nedir?

Kent yerleşmesi nedir?

Nüfusu 10 binden fazla olan çok sayıda iş kolunun bir arada bulunduğu yerleşmelerdir.

Divan yerleşmesi nerede?

Divan. Kuzeybatı Anadolu'da Samsun-Bolu-İstanbul üçgeni içinde kalan sahada bulunan ve kendine has bir idari sistemin meydana getirdiği köyaltı iskan şeklidir.

Oba yerleşmeleri nerede görülür?

Oba, göçebe yaşayan ailelerin hayvancılık yapmak amacıyla oluşturduğu geçici yerleşmelere denir. Genellikle çadırlardan oluşan bu yerleşmelerin sayıları giderek azalmaktadır. Ülkemizde Orta Karadeniz'in güneyinde ve Toros Dağları'nın bazı kesimlerinde oldukça yaygın olan bu yerleşmelere Doğu Anadolu'da da rastlanır.

Dağınık doku özelliği nedir?

Dağlık ve engebeli alanlardaki bu tür yerleşmelere dağınık yerleşme denir. Bu tür yerlerin en önemli özelliği su sorununun bulunmamasıdır. Su kaynaklarının fazla olması, meskenlerin dağınık olmasına olanak tanımaktadır. Dağınık yerleşmelerden bazılarında yer şekilleri engebeli ve tarım alanı küçük parçalar halindedir.

Dağınık dokulu yerleşme nedir?

b) Dağınık Yerleşmeler Dağınık yerleşme tipinde ise evler, birbirine uzak inşa edilmiştir. Evler arasındaki uzaklık, birkaç yüz metreden birkaç kilometreye kadar değişebilmektedir. Arazinin çok engebeli, tarım alanlarının küçük ve parçalı olduğu alanlarda dağınık yerleşme yaygındır.