Menengiç ve Çedene aynı mı?

İçindekiler:

  1. Menengiç ve Çedene aynı mı?
  2. Bıttım ağacı nerede yetişir?
  3. Bittim nasil bir bitki?
  4. Bittim bitkisi nedir?
  5. Bıttım sabunu orjinali nasıl anlaşılır?

Menengiç ve Çedene aynı mı?

Menengiç yörelere göre çitlenbik, çedene, çıtlık, çitemik, bıttım gibi farklı isimlerle anılır. Örneğin Adana'nın Kozan ilçesinde Çıtımık olarak adlandırılır. Antalya'nın Akseki ve Manavgat ilçelerinde çöğre veya sakızlak adıyla anılır.

Bıttım ağacı nerede yetişir?

Bıttım (Menengiç) Bitkisi. Bıttım bir diğer bilinen adı ise menengiçtir. Bıttım meyvesi doğada ender bulunan bir yabani fıstık familasından olduğu bilinmektedir. Ülkemizde bu bitki Güneydoğu Anadolu Bölgesi ençok Siirt ilimizin sınırları içerisinde yetişmektedir.

Bittim nasil bir bitki?

Bıttım, kahverengi kabukları olan yabani fıstık bitkisidir. Bıttım sabunu da menengiç yağından elde ediliyor. Menengiç, çitlembik, çedene, çıtlık ve çitemik gibi isimlerle de biliniyor.

Bittim bitkisi nedir?

Bıttım, menengiç ağacında yetişen bitkidir. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilen bitki, hem sabun hem de kahve yapımında kullanılıyor. Tamamen organik bir yapıya sahip olan bıttımdan elde edilen menengiç yağı insan sağlığına birçok açıdan faydalıdır.

Bıttım sabunu orjinali nasıl anlaşılır?

Ama Siirt yöresinde satılıyor diye her sabun orijinal olmayabilir. Diğer bir husus sabunun rengidir. Bıttım sabunu genellikle koyu yeşil bir renge sahiptir. Bıttım sabunu yapımın aşaması bittikten ve kullanılmaya hazır hale geldikten sonra bir süre sonra koyu olan renginin açığa döndüğü görülebilir.