Osmanlıda mevkuf ne demek?

İçindekiler:

  1. Osmanlıda mevkuf ne demek?
  2. Mevkuf nedir islam hukukunda?
  3. Mevkuf ne demek TDK?
  4. Vedia ne demek hukuk?
  5. Sarf akdi ne demek?
  6. Mudarebe şirketi ne demek?

Osmanlıda mevkuf ne demek?

Me\kuf : Vakf edilen mala, mülke denir. ... Vakf olunduktan sonra bu ayna (vakf olunan mala) ilave olunan veya mübadele suretiyle elde edilen para veya malda aynı mevkuf hükmündedir. Vakf olunan malın aslı da bu manadadır.

Mevkuf nedir islam hukukunda?

Yetki eksikliği veya üçüncü şahısların haklarının bulunması sebebiyle hükümlerini meydana getirmesi askıya alınmış akid. Sözlükte “durmak; durdurmak” gibi anlamlara gelen vakf kökünden türeyen ve “durdurulmuş, askıya alınmış” demek olan mevkūf kelimesi, merfûun karşıtı olarak “senedi Hz.

Mevkuf ne demek TDK?

sf. esk. 1. Vakfedilmiş. 2. huk.

Vedia ne demek hukuk?

Vedia(bailment) temelde menkul mülkiyetle ilgili bir anlaşmaya dayanır. Vedia, vedia olarak verme; tevdi etme; belli bir maksatla ve iade edilmek üzere menkul mülkiyetle ilgili bir anlaşmadır.

Sarf akdi ne demek?

Sözlükte “savmak, çevirmek, harcamak, değiştirmek, nakletmek, altın parayla gümüş parayı değiştirmek, bir para diğerine üstün olmak” gibi anlamlara gelen sarf kelimesi fıkıhta paranın para ile değişimini konu edinen akdi ifade eder. Sarf işini meslek edinen kişiye sayrafî veya sarrâf denir.

Mudarebe şirketi ne demek?

Buna göre mudarebe şirketi, taraflardan birinin şirkete ser maye olarak parasını, diğerinin ise o parayı çalıştırmak yönünde ki emeğini koyması ve paranın çalıştırılması sonucu elde edilen kann taraflar arasında bölüşülmesi şeklinde ortaya çıkan bir şir ket türüdür.