Doğada türler nasıl farklılaşır?

İçindekiler:

  1. Doğada türler nasıl farklılaşır?
  2. Coğrafi izolasyon ne demek?
  3. Ekolojik Yalıtım Nedir?
  4. Uyumsal açılım nedir?
  5. Preadaptasyon nedir?
  6. Filogenetik özellikler nedir?

Doğada türler nasıl farklılaşır?

Canlı türü toplulukları, doğal seçilim ve genetik sürüklenme tarafından her nesilde küçük değişikliklere uğrar. Türleşme ise (eşeyli canlılar için) bir canlı türüne ait iki topluluk, birbirinden üreme bakımından tamamen yalıtıldığında (gen alışverişi kesildiğinde) gerçekleşebilir.

Coğrafi izolasyon ne demek?

coğrafik izolasyon ne demek? ... Popülasyonların yayılış alanlarının coğrafik engellerle ayrılması dolayısıyla ortak gen havuzunun da ayrılması sonucu yaşama alanının sınırlanması. Geographic isolation.

Ekolojik Yalıtım Nedir?

Gen akışında azalmaya etki eden başka bir neden de bir popülasyonun çok geniş bir coğrafi alana yayılması ve bu çok geniş alandaki bölgenin en batısında bulunan bireylerin, en doğuda bulunan bireylerle çiftleşme olasılığı bulamamasıdır.

Uyumsal açılım nedir?

Uyumsal Açılım (= Divergent Evolution) Uyumsal açılım dallanan doğal seçilimin sonucu olarak ortayaçıkar. Uyumsal açılım için en çarpıcı örnek, böcek yiyen, beş parmaklı, kısa bacaklı, tabanlarına basarak yürüyen ilkel bir böcekçilden, bugünkü plesantal, hayvanların türemesidir.

Preadaptasyon nedir?

Daha önce var olan ve yeni evrimsel uyum gösterebilen herhangi bir anatomik yapı, fizyolojik olay veya davranış kalıbı.

Filogenetik özellikler nedir?

Filogenetik sınıflandırma, canlıların DNA benzerliği, hücre yapısı benzerliği, enzim benzerliği, protein benzerliği, anatomik benzerlik, embriyolojik benzerlik, homolog organ (kökenleri aynı, görevlerinden ötürü şekilleri farklı organlar) benzerliği gibi özelliklerine göre yapılır.