Petrolün damıtılması nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Petrolün damıtılması nasıl yapılır?
  2. Petrolün damıtılmasıyla elde edilen ürünler nelerdir?
  3. Ham petrol nasıl oluşur?
  4. Doğal gaz işlenir mi?
  5. Çöpten enerji üretimi nasıl yapılır?
  6. Çöp enerjisi nedir?

Petrolün damıtılması nasıl yapılır?

Ham petrol rafineriye geldikten sonra ısıtılarak kaynatılır ve damıtma kolonuna gönderilir. Damıtma kolonu farklı sıcaklıklara sahip bölmelerden oluşur. Bölmelerin sıcaklıkları aşağıdan yukarıya doğru kademeli olarak düşürülür.

Petrolün damıtılmasıyla elde edilen ürünler nelerdir?

Petrol Ürünleri:

  • Asfalt. Stabilize, viskoz (az akışkan, lizüci) halden katı hale kadar değişkenlik gösteren siyah ve kahverengi organik bir maddedir. ...
  • Mazot. Mazot veya motorin dizel motorlarda kullanılan, ham petrolün damıtma ürünlerinden biridir. ...
  • Benzin. • ...
  • Gaz yağı ...
  • LPG. ...
  • Katran.

Ham petrol nasıl oluşur?

Ham petrol ve doğalgazın ana bileşenleri hidrojen ve karbon olduğu için hidrokarbon olarak da isimlendirilirler. Ham petrol, sıvı hidrokarbonlarla değişen oranlarda çözünmüş gaz, katran ve katkı maddelerinden oluşur.

Doğal gaz işlenir mi?

Ham doğal gazda su buharı, hidrojen sülfür, karbon dioksit, helyum, nitrojen v.s., gibi maddeler vardır. Ham doğal gaz boru hatlarına (pipe-line) verilmeden önce bir dizi işlemden geçirilerek saflaştırılır ve kurutulur; bunlar gazın içerdiği tüm hidrokarbonların ve akışkanların uzaklaştırılması aşamalarıdır.

Çöpten enerji üretimi nasıl yapılır?

Çöpten elektrik üretiminde metan gazı kullanılır. Özellikle çöplerin zaman içerisinde çürümeye başlaması ile birlikte artan metan gazı, elektrik üretimi için depolanmaktadır. Böylece elde edilen gazın elektriğe dönüştürülmesi ile birlikte çöplerden elektrik enerjisi elde edilebilmektedir.

Çöp enerjisi nedir?

Çöpten elektrik üretimi, yenilenebilir enerji denince kurulu gücünün küçük olması nedeniyle son sıralarda sayılan biyokütle enerjisinin bir çeşididir. Her gün büyük şehirlerde tonlarca çöp toplanmaktadır. Toplanan bu çöpler ilgili tesislere giderek gömülmektedir.