Kabakulak olduğumu nasıl anlarım?

İçindekiler:

  1. Kabakulak olduğumu nasıl anlarım?
  2. Kabakulak hangi mevsimde olur?
  3. Yaşlılarda kabakulak olur mu?
  4. Kabakulak aşısı ne zaman yapılır?
  5. Kabakulakta kulak ağrısı olur mu?

Kabakulak olduğumu nasıl anlarım?

Kabakulak, kabakulak virüsünün neden olduğu, bulaşıcı bir hastalıktır. Hafif ateş, tükürük bezlerinde ve lenf bezlerinde şişme, baş ağrısı, kas ağrısı, yorgunluk ve iştahsızlık belirtileri görülür.

Kabakulak hangi mevsimde olur?

Kış mevsimi sonu ve ilkbahar mevsiminin başlangıcı olarak tanımlanabilen Ocak ile Mayıs ayları arasında daha sık izlenen kabakulak hastalığı, diğer aylarda da ortaya çıkabilir. Hastalık, başlangıç aşamasında büyük tükürük bezi olarak tanımlanabilen parotis bezlerinde şişliğe yol açar.

Yaşlılarda kabakulak olur mu?

Bulaşıcı bir hastalık olan kabakulak, daha çok kış sonunda ve ilkbaharda ortaya çıkabilmektedir. Sıklıkla 5-10 yaşlarındaki çocuklarda görülmektedir. Kabakulak çocukluk çağı olarak bilinmesine rağmen erişkinlerde de görülebilir. Tükürük bezi, beyin, böbrek, pankreas ve sinirlerde iltihap oluşumuna neden olabilmektedir.

Kabakulak aşısı ne zaman yapılır?

Kabakulak aşısı uygulaması, halen, çocukluk dönemi aşılama takviminde, 12. ayda ve ilköğretim 1. sınıfta olmak üzere Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak (KKK) aşısı içinde iki doz olarak uygulanmaktadır. Gebelik ve bağışıklık yetmezliği olanlara KKK aşısı uygulanmaz. 2 doz aşı kabakulağı önlemede %90'a yakın etkilidir.

Kabakulakta kulak ağrısı olur mu?

KABAKULAK BELİRTİLERİ VE KOMPLİKASYONLARI Ateşin başlamasından yaklaşık bir gün sonra, kulak yakınındaki parotis bezi şişmeye ve ağrımaya başlar. Ağrı ile beraber yutkunma güçlüğü başlar.