Belediyeler vergiye tabi mi?

İçindekiler:

  1. Belediyeler vergiye tabi mi?
  2. Belediyeler kurumlar vergisinden muaf mıdır?
  3. Belediyeler devlete vergi veriyor mu?
  4. Belediyelerin KDV mükellefiyeti var mıdır?
  5. Belediye harçları neye göre belirlenir?
  6. Belediyeler Stopajdan muaf mı?
  7. Bağışların ne kadarı vergiden muaf?
  8. Belediyeler tevkifata tabi mi?
  9. Belediyeler defter tutar mı?
  10. Yapı ruhsatı harcı ne kadar?
  11. Belediyeler muhtasar beyanname verir mi?

Belediyeler vergiye tabi mi?

Belediyeler tüzel kişiliği itibarıyla kurumlar vergisi mükellefi olmamakla birlikte devamlılık arz eden ticari, sınai ve zirai faaliyetleri nedeniyle belediyelerin tüzel kişiliğine bağlı oluşan iktisadi işletmelerin kurumlar vergisine tabi tutulabilmektedir.

Belediyeler kurumlar vergisinden muaf mıdır?

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, belediyeler, tüzel kişilikleri itibariyle ku rumlar vergisi mükellefi olmamakla birlikte, devamlılık arz eden ticari, sınaî ve zirai faaliyetleri nede niyle belediyelerin tüzel kişiliklerine bağlı oluşan iktisadi işletmelerin kurumlar vergisine tabi tutul ması ...

Belediyeler devlete vergi veriyor mu?

Belediyeler, ürettikleri kamu hizmetleri dışında, iktisadi alanda da faaliyet sürdürmektedirler. Belediyeler sürdürdükleri iktisadi faaliyetler nedeniyle 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu ile 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununa göre vergi mükellefi sayılmaktadır.

Belediyelerin KDV mükellefiyeti var mıdır?

Belediyelerin kamu hizmeti görevinin yanı sıra otopark, otogar, çay bahçesi, sosyal tesis işletmeciliği ile üretim tesisi gibi iktisadi ve ticari faaliyetleri de bulunmaktadır. Söz konusu faaliyetler dolayısıyla belediyenin (iktisadi işletme olarak) KDV mükellefiyeti bulunmaktadır.

Belediye harçları neye göre belirlenir?

Belediye Gelirleri Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten sonra inşa edilmiş olan binalarda tadil veya ilaveler yapılması halinde harç, binanın önceki yüzölçümü ile ilave kısmın yüzölçümü toplamı üzerinden hesaplanır.

Belediyeler Stopajdan muaf mı?

Belediyeler, tıpkı gelir vergisi mükelleflerine yaptıkları ödemelerde olduğu gibi kurumlar vergisi mükelleflerine de bir takım ödemelerde bulunmaktadırlar. ... Yapılan bu ödemeler nedeniyle diğer kamu idareleri gibi belediyeler de kurumlar vergisi tevkifatı (kesintisi) yapmak zorundadırlar.

Bağışların ne kadarı vergiden muaf?

Kamu kuruluşlarına ve vergi muafiyeti tanınmış vakıflara yapılan bağışlar, vergiye tabi kazancın yüzde 5'ine kadar yapıldığında vergi matrahından düşülebiliyor.

Belediyeler tevkifata tabi mi?

Belediyeler (büyükşehir belediyeleri dâhil) 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (3.1.2/b) ayrımında yer almamaktadır. Bu itibarla belediyelerin Tebliğin yürürlüğe girdiği 01/5/2012 tarihinden itibaren kısmi tevkifat uygulaması kapsamında tevkifat yapma sorumlulukları kaldırılmıştır.

Belediyeler defter tutar mı?

İşletme Defteri Tutmak Zorunda Olanlar Devlet, özel idare, belediye ve diğer kamu kuruluşlarına ait müesseseler İktisadi Kamu Kuruluşları grubuna giriyor. Bu grup kapsamındakiler, bilanço esasına göre defter tutuyor. Dernek ve Vakıflara ait İktisadi İşletmeler, tüccarlar gibi defter tutuyor.

Yapı ruhsatı harcı ne kadar?

Yeni yapı ruhsatı alınmasına ilişkin 1000 metrekareye kadar konut, rezidans metrekare başına 10.68 TL'den 11.75 TL'ye yükseldi.

Belediyeler muhtasar beyanname verir mi?

Belediyelerce, gerek tam mükellef kurumlara, gerekse dar mükellef kurumlara yapılan ödemelerden dolayı kesilen vergiler, ertesi ayın 23. günü akşamına kadar muhtasar beyanname ile bildirilerek aynı ayın 26. günü akşamına kadar ödenir.