Hoca Ahmet Yesevi kimdir maddeler halinde?

İçindekiler:

  1. Hoca Ahmet Yesevi kimdir maddeler halinde?
  2. Ahmet Yesevi neyin öncüsüdür?
  3. Hoca Ahmet Yesevi neler yapmıştır?
  4. Ahmet Yesevi kimin öğrencisi?
  5. Ahmet Yesevi kimin halifesi?
  6. Yesevilik ne demek kısa bilgi?

Hoca Ahmet Yesevi kimdir maddeler halinde?

Batı Türkistan'ın Sayram şehrinde doğmuş ve tasavvufi marifetleri Buhara muhitinde edinmiş bulunan Hoca Ahmed Yesevî, tarikat kurucusu, şair ve din büyüğü olarak Türk dünyasının manevî hayatını etkilemiş nâdir kişilerdendir. ... Tunceli çevresinde yaşayan bir kısım Şii Türk halkı bunların Anadolu'da kardeşleridir.

Ahmet Yesevi neyin öncüsüdür?

Ahmet Yesevi Türklerin manevi hayatına asırlarca hükmeden, Türk halk sufilik geleneğinin kurucusu; Arslan Baba'dan teslim aldığı emaneti insanlara "Hikmet"leri aracılığıyla damla damla özümseten; kutsal emaneti Horasan Erenleriyle dünyanın dört bir bucağına ulaştıran; Türk diliyle yazdığı hikmetleriyle dilimizin ...

Hoca Ahmet Yesevi neler yapmıştır?

Ahmet Yesevi ise öğretisini hocası Arslan Baba'dan aldığı “ehl-i beyt” sevgisi ve bu doğrultudaki tasavvuf anlayışı üzerine kurdu. Bir Türk sufi tarafından kurulan bu ilk büyük “Türk tarikatı”, önce Maveraünnehir, Taşkent ve çevresi ile batı Türkistan'da etkili olmuştur.

Ahmet Yesevi kimin öğrencisi?

7 yaşında iken babasının ölümünden sonra, ablası ile birlikte Sayram yakınlarındaki Yesi'ye yerleşen Yesevi, burada “Arslan Baba” adlı bir Türk şeyhinden ilk eğitimini almaya başladı.Eğitiminin ilk aşamasını tamamladıktan sonra 27 yaşında iken Buhara'ya giden Yesevi, burada dönemin önde gelen din bilginlerinden olan ...

Ahmet Yesevi kimin halifesi?

Halifesi Kitap Açıklaması Hakim Süleyman Ata, Hoca Ahmed Yesevi'nin üçüncü halifesi olup Türkler arasında en tanınmış; Ahmed Yesevi ile başladığı kabul edilen Tasavvufi Türk Edebiyatı'nda, hikmet söyleme ve kıssa anlatma geleneğinin güçlü temsilcisidir.

Yesevilik ne demek kısa bilgi?

Yesevîlik, adını Nakşibend'îyye tarikâtı şeyhi Hâce Yûsuf el-Hemedânî'nin müritlerinden Hoca Ahmed Yesevî'den alan, İslâm'da kadın-erkek denkliğini yaşatan, Anadolu Alevîliği üzerinde bir hayli tesirleri olan, Bektâşî Tarikâtı'nın da beslendiği tasavvufî yol ve Türk tarikatı.