Hamile iken işten çıkarılma olabilir mi?

İçindekiler:

  1. Hamile iken işten çıkarılma olabilir mi?
  2. Hamile olan kadın işten çıkarsa tazminat alır mı?
  3. Doğum izni kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır mı?
  4. Hamile kadın işten çıkarılırsa ne gibi hakları olur?
  5. Raporlu günler kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır mı?

Hamile iken işten çıkarılma olabilir mi?

Kadın işçi, hamile olduğu dönemde başka gerekçelerle işten çıkartılabilir ama hamilelik nedeniyle çıkartılamaz. Hamilelik nedeniyle işten çıkartıldığını düşünen kadın, en az 30 işçi çalıştıran bir iş yerinde 6 ayı aşkın süre çalışmış ise işe iade davası açabilir.

Hamile olan kadın işten çıkarsa tazminat alır mı?

Yasal düzenleme açısından hamilelik veya doğum nedenine dayalı işten ayrılmalar istifa olarak değerlendirildiğinden, bu nedenlerle işten ayrılan işçi tazminat haklarından vazgeçmiş sayılmaktadır.” Yani hamilelik veya doğum nedeniyle istifa durumlarında kıdem tazminatı alınamıyor.

Doğum izni kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır mı?

Kadın işçilerin doğumdan önce ve sonra çalıştırılmasının yasak olduğu toplam 16 haftalık (çoğul gebelikte 18 haftalık) süre, kıdem tazminatının hesaplanmasında kıdemden sayılır. Bu süre yıllık ücretli iznin hak edilmesi bakımından da çalışılmış gibi sayılan haller arasında yer almaktadır.

Hamile kadın işten çıkarılırsa ne gibi hakları olur?

Hamile işçinin işten çıkarılması halinde gene somut olayın şartlarına göre kıdem ve ihbar tazminatı hakkı doğabilir. Bunun yanında işçinin içerde ödenmemiş ücreti, fazla mesai alacağı, kullandırılmamış yıllık izin ücreti vs. gibi işçi alacakları da ayrıca talep edilebilir.

Raporlu günler kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır mı?

İşçinin işyerinde çalıştığı sırada almış olduğu istirahat raporlarının kıdem süresine eklenmesi gerekir. İşçinin çalıştığı sırada bir defada ihbar önelini altı hafta aşan istirahat raporu süresinin kıdem tazminatı hesabında dikkate alınamayacağı, kararlılık kazanmış Yargıtay uygulamasıdır.