İçindekiler:
- Elektro şok nasıl yapılıyor?
- Şok cihazı nasıl bir şey?
- Kalbe kaç volt verilir?
- Şok aleti ne yapar?
- Beyine şok tedavisi nedir?
- Elektro Şok hangi hastalara uygulanır?
Elektro şok nasıl yapılıyor?
NASIL BİR TEDAVİDİR? Bir anestezi uzmanı ve bir psikiyatristin hazır bulunduğu acil müdahale imkanı veren bir tedavi odasında sedyede yatan hastada öncelikle kas gevşemesi ve uyku sağlayan anestezi ilaçları verilir. Daha sonra hastanın alnına yerleştirilen iki elektrottan birkaç saniye süre ile elektrik akımı verilir.
Şok cihazı nasıl bir şey?
Şok tabancaları yukarıdaki elektrik sistemini bozma üzerine tasarlanmıştır. Bu silahlar yüksek gerilim düşük akım uygularlar. Yani, bu sistem yüksek
bir basınç uygulamasına karşın uzun süre bu etkiyi göstermez. Biri size saldırdığında tetiğe basarsınız ve silah saldırganın bedenine bu elektrik yükünü uygular.
Kalbe kaç volt verilir?
Defibrilatörler, yaklaşık 3000 voltluk bir potansiyel fark uygularlar. Bu, kulağa muazzam gelse de, bu elektrik potansiyeli 1 saniyenin 1000'de birinden daha kısa süre için uygulanır. Buna rağmen bu sürede geçen akım, 100 Wattlık bir ampulü 23 saniye boyunca yakabilir.
Şok aleti ne yapar?
Elektroşok silahı tetiği çekildiğinde ucunda iğne olan 2 uzun teli hızla fırlatıyor. İğneler hedefteki kişinin vücuduna saplanınca teller aracılığıyla gelen elektrik akımı kas kasılmalarına ve ağrıya yol açarak saldırgan kişiyi etkisiz hale getiriyor.
Beyine şok tedavisi nedir?
Halk arasında “
beyine elektrik uyarımı”, “
elektroşok tedavisi” veya “
şok tedavisi” denilen elektrokonvülsif terapi (EKT), bir hastaya Psikiyatri ve Anestezi Uzmanları kontrolünde yapılan bir tedavi şeklidir.
Beyine uygulanan düşük doz elektrik akımı aracılığıyla hastaya epilepsi (sara) nöbeti geçirtilir.
Elektro Şok hangi hastalara uygulanır?
EKT'nin en sık uygulandığı rahatsızlık ağır depresyon tablolarıdır. Bu hastalıkta kişi yoğun üzüntü, elem, dikkat kaybı, iştah ve uykuda bozulmalar yaşar, intihar fikri ya da girişimi olabilir. Bu durumu önleyebilmek için EKT
uygulanır. Mani ve şizofrenide de EKT
uygulanabilir.