Bafra platosu nerede?

İçindekiler:

  1. Bafra platosu nerede?
  2. Diyarbakır plato mu?
  3. Platosu nerededir?
  4. Muğla ova mı plato mu?
  5. Diyarbakırın doğusu neresi?
  6. Taşeli Platosu hangi bölgeye aittir?
  7. Hangi plato kalkerli?
  8. Hangi plato kalkerli arazilerin yaygın olduğu alanlarda olmuştur?
  9. Çatalca ova mı plato mu?

Bafra platosu nerede?

Samsun ilinde Ondokuzmayıs, Bafra ve Alaçam ilçeleri sınırlarındadır.

Diyarbakır plato mu?

Diyarbakır'ın topraklarının, % 37'si dağlar, % 31'i ovalar, 0'u platolar % 2'si yaylalardan meydana gelmiştir. İl çanak şeklinde bir havzadan ibârettir. Bu havzanın ortalama yüksekliği 700 metredir. Dağları: Diyarbakır, Güneydoğu Torosların kollarıyla çevrilidir.

Platosu nerededir?

Plato yükseklikleri bölgelerimizin coğrafi özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Platoların en çok bulunduğu bölgemiz İç Anadolu Bölgesidir. Bu bölgede Tuz Gölü çevresinde sıklıkla platolara rastlanmaktadır. Ancak ülkemizdeki en yüksek platolar Doğu Anadolu Bölgesinde bulunur.

Muğla ova mı plato mu?

Muğla ve çevresi, üzerinde karstik şekillerin geliştiği bir platodan oluşmaktadır. Su ve toprak kaynaklarının oldukça kısıtlı olduğu bu kalker plato, yoğun bir maki örtüsüyle kaplı bulunmakta ve yer yer korular halinde ormanlara rastlanmaktadır.

Diyarbakırın doğusu neresi?

Diyarbakır, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin orta kısmında, El Cezire'nin (Mezopotamya) kuzeyinde yer almaktadır. Doğuda Batman ve Muş, batıda Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, kuzeyde Elâzığ ve Bingöl, güneyde ise Mardin illeri bulunmaktadır.

Taşeli Platosu hangi bölgeye aittir?

Taşeli Platosu, Güney Anadolu'da Orta Toroslarda yer alır. Batıda Akseki, doğuda ise Mut-Silifke hattı ile sınırlanır. Antalya Körfezi ile Mersin Körfezi arasında yarımadayı andıran kaba bir çıkıntı oluşturur. Eski zamanlarda "Taşlık Kilikya" anlamında "Cilicie Trachée" adı kullanılırdı.

Hangi plato kalkerli?

2) Karstik Platolar: Kalker ve Jips gibi eriyebilen ya da çözülebilen kayaçların bulunduğu arazilerin akarsular tarafından aşındırılması sonucu oluşan platolardır. Akdeniz Bölgesindeki Taşeli Platosu ve Antalya'nın batısındaki Teke Platosu karstik platolara örnek teşkil eder.

Hangi plato kalkerli arazilerin yaygın olduğu alanlarda olmuştur?

Obruk platosunda yüzeyde ve yüzeye yakın kısımlarda kalkerin çokça bulunması sonucu kastlaşma etkili olmuş ve bu durum topoğrafyada kendini göstermiştir. Bunun sonucu olarak plato üzerinde çeşitli karstik şekiller bulunmaktadır.

Çatalca ova mı plato mu?

Çatalca-Kocaeli platosu, Çatalca-Kocaeli yarımadasında yer alan, akarsuların aşındırmasıyla peneplenleşmeye uğramış alçak plato. Yüzeyi hafif dalgalı olan plato yüzeyinin ortalama yükseltisi 150 m'dir.