Tropikal yağmur ormanı nedir?

İçindekiler:

  1. Tropikal yağmur ormanı nedir?
  2. Tropikal yağmur ormanları Nerede bulunur?
  3. Ormanda yağmur yağacak mı?
  4. Tropikal ormanlar dünya yüzeyinin yüzde kaçı?
  5. Orman Neden yağmur çeker?
  6. Neden yağmur ormanlarını yok etmemeliyiz?
  7. Tropikal yağmur ormanları Biyomu hangi iklimde görülür?
  8. Yağmur yağması için ne gerekir?

Tropikal yağmur ormanı nedir?

Tropikal yağmur ormanları tüm yıl boyunca sıcak ve yağışlı olması ile bu ismi almıştır. Ekvatorun 10 derece güney ve kuzeyinde yer alan tropikal yağmur ormanları biyoçeşitlilik açısından çok zengindir. Dünya üzerinde bulunan ormanların neredeyse yarısı kadarını tropikal ormanlar oluşturmaktadır.

Tropikal yağmur ormanları Nerede bulunur?

En büyük yağmur ormanları Amazon Nehri Havzası (Güney Amerika), Kongo Nehri Havzası (Batı Afrika) ve güneydoğu Asya'nın büyük kısmında bulunmaktadır. Daha küçük yağmur ormanlarına ise Orta Amerika, Madagaskar, Avustralya, Hindistan yakınındaki adlar ve diğer tropik bölgelerde bulmak mümkündür.

Ormanda yağmur yağacak mı?

''Ormanlar yağmur yağdıramazlar. Ormanlar genellikle yağışlı yerlerde gelişir. Örneğin, dağların rüzgar altına (örneğin, Torosların kuzeye bakan yamaçlarına) veya havanın çökerek sürekli yüksek basınç kuşakları oluşturduğu alanlara (30 derece enlemlerindeki çöllere) ağaç dikerek buralara yağmur yağdıramayız.

Tropikal ormanlar dünya yüzeyinin yüzde kaçı?

Yeryüzünde karaların 1'i ormanlarla kaplıdır. Ormanların G'sini tropik kuşak yağmur ormanları, %9'unu ılıman kuşak tropikal yağmur ormanları, 'ini ılıman kuşak geniş yapraklı ormanlar ve 3'ünü tayga olarak da bilinen iğne yapraklı ormanlar oluşturur.

Orman Neden yağmur çeker?

Bunun nedeni, ormanlık alanda hava daha nemlidir. Ağaçlar buharlaşma ve terleme ile havaya daha fazla nem kazandırır. Nemli bir havada örneğin yere düşen yağmur damlaları (kuru havaya göre) daha az buharlaşmaya uğrar. Bu nedenle, ormanlık bölgede daha fazla ve daha büyük damla küçülüp buharlaşmadan yere ulaşabilir.

Neden yağmur ormanlarını yok etmemeliyiz?

Su döngüsünü korur Son olarak, yağmur ormanları, her yıl yoğun yağışlarla su döngüsünün korunmasına yardımcı olur. Yağmur ormanlarında üretilen su, tüm dünyaya dağılır. Yağmur ormanları yok edildikçe, Dünya'nın su döngüsü etkilenir ve bu da dünyanın farklı bölgelerinde kuraklıklara yol açar.

Tropikal yağmur ormanları Biyomu hangi iklimde görülür?

Tropikal yağmur ormanı iklimi ve ekvatoral iklim, genellikle ekvator boyunca yer alan bir tropikal iklimdir. Bu iklime sahip bölgelerde genellikle tropikal yağmur ormanları bulunmaktadır ve Köppen iklim sınıflandırmasında Af ile belirlenmiştir.

Yağmur yağması için ne gerekir?

Havadaki nem %100′ü aşınca, su buharı yoğunlaşarak su tanecikleri oluşturur. Bu tanecikler rüzgârla sürüklenerek bir araya gelir ve bulutları meydana getirir. Bulut soğuk bir hava tabakasıyla karşılaşınca buluttaki su yoğunlaşarak su damlacıklarına dönüşür. Bu damlacıklar düşebilir büyüklüğe ulaşınca yağış olur.