Yargı bağımsız mı?

İçindekiler:

  1. Yargı bağımsız mı?
  2. Yargı kime bağlı?
  3. Kişilerin hukuk önünde eşit olmaları yargının hür ve bağımsız olması durumuna ne denir?
  4. Yargı güvencesi nedir?
  5. Yargı birliği ne demek?
  6. Tabii yargı yolu ne demek?
  7. Hakimlerin güvenceleri nelerdir?
  8. Hakimlik ve savcılık teminatı ne anlama gelir?
  9. Bir hakim hüküm verirken nelere dikkat edilmeli?
  10. Hakim hukuki sebeple bağlı mı?
  11. Hakim örf ve adet kurallarına göre hukuk yaratabilir mi?
  12. Hakimin takdir yetkisi nedir?

Yargı bağımsız mı?

Hükûmet sistemi ne olursa olsun, yargının iki siyasal organ karşısında bağımsız olmadığı bir sistemde, ne hukuk devletinden ne de gerçek bir demokrasiden söz edilebilir. Yargının bağımsızlığı kavramı, biri yargının kurumsal bağımsızlığı, diğeri de hâkimlerin bireysel bağımsızlığı olmak üzere iki unsuru içerir.

Yargı kime bağlı?

1- Yasama: TBMM'ye aittir. yasa yapar, mevcut yasaları değiştirir. 2- Yürütme: Türkiye Cumhuriyeti Devleti hükümeti (dolayısıyla bakanlar kurulu) ve Cumhurbaşkanı tarafından icra edilir. 3- Yargı: Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce icra edilir.

Kişilerin hukuk önünde eşit olmaları yargının hür ve bağımsız olması durumuna ne denir?

Kanun önünde eşitlik veya hukuksal eşitlik, bireylerin birer hukuksal kişilik olmaları nedeniyle yasa önünde eşitliklerini anlatan ilke. ... Aynı durumda olan herkes için eşit yasa çıkarmak, yasa koyucunun adaletini gösterir.

Yargı güvencesi nedir?

B. Kanuni Hakim Güvencesi Hiç kimse kanunen tabi olduğu mahkemeden başka bir merci önüne çıkarılamaz. Bir kimseyi kanunen tabi olduğu mahkemeden başka bir merci önüne çıkarma sonucunu doğuran yargı yetkisine sahip olağanüstü merciler kurulamaz.

Yargı birliği ne demek?

3- Yargı Birliği: İnsanlar arasında senin mahkemen-benim mahkemem, senin hakimin-benim hakimim, senin savcın-benim savcım anlayışına hizmet etmeyecek şekilde, herkes için aynı usul ve esaslarla yargılama yapan mahkemelerin aynı çatı altında toplanmasıdır.

Tabii yargı yolu ne demek?

Tabii hâkim, yargılamadan önce kurulmuş, yargılamaya konu olan uyuşmazlıkla kuruluş açısından ilgisi olmayan, herkes için değişmeyen mahkemelerin hâkimi olarak tanımlanır. ... Yani işlenilmiş olan bir suç, var olan mahkemede çözümlenecektir. Mahkeme, suçun işlenmesinden sonra oluşmayacaktır.

Hakimlerin güvenceleri nelerdir?

Hakim güvencesi veya garantisi, kişi hak ve hürriyetlerinin korunması esaslı bir faktördür. ... Hakim ise, kişi hak ve özgürlüklerinin ceza yargılamasında garantisi, yani taraf olan cumhuriyet savcısının taleplerini inceleyen ve şartları gerçekleşmediğinde de reddeden önemli bir süjedir.

Hakimlik ve savcılık teminatı ne anlama gelir?

Hakimlik ve Savcılık Teminatı Hakim ve savcılar azlolunamazlar, kendileri istemedikçe Anayasa'da gösterilen yaştan önce emekliye ayrılamaz, bir mahkemenin veya kadronun kaldırılması sebebiyle de olsa aylık, ödenek ve diğer özlük haklarından yoksun kılınamazlar.

Bir hakim hüküm verirken nelere dikkat edilmeli?

Hakimler hüküm verirken kanunlara bağlı kalırlar. Bir hakim hüküm verirken dikkat etmesi gereken şeyler, suçluyu tespit etmesi, suçun sabit olması, haksızlıklara karşı gelmesi, vicdanlı olması, kanunlara bağlı olması gibi şeylerdir. Böylece hakimler hüküm verirken adil ve vicdanlı bir şekilde hüküm vermiş olurlar.

Hakim hukuki sebeple bağlı mı?

Bu bakımdan hâkim tarafların hukuki sebepleri hiç belirtmemiş ya da yanlış belirtmiş olması ile bağlı değildir. Hukuku kendiliğinden uygulama görevinin içerisine yabancı hukuk ile örf ve adet hukuku da girmektedir.

Hakim örf ve adet kurallarına göre hukuk yaratabilir mi?

Kanunda uygulanabilir bir hüküm yoksa hakim, örf ve adet hukukuna göre; bu da yoksa kendisi kanun koyucu olsaydı nasıl bir kural koyacak idiyse ona göre karar verir.” ... Hakim hukuk yaratırken bilimsel görüşlerden ve yargı kararlarından yararlanır.

Hakimin takdir yetkisi nedir?

Medeni Kanun'un 4.maddesine göre kanunun takdir yetkisi tanıdığı veya durumun gereklerini ya da haklı sebepleri göz önünde tutmayı emrettiği konularda hakim, hukuka ve hakkaniyete göre karar verir denilerek takdir yetkisini tanımlamıştır.