Kutadgu Bilig hangi anlama gelmektedir?

İçindekiler:

  1. Kutadgu Bilig hangi anlama gelmektedir?
  2. Kutadgu Bilig de kahramanlar hangi kavramları karşılar?
  3. Kutadgu Bilig hangi alanda yazılmıştır?
  4. Kutadgu Bilig Fergana nüshası kim bulmuş?

Kutadgu Bilig hangi anlama gelmektedir?

Karahanlılar zamanında yazılan eser, Karahanlılar hükümdarı Buğra Han'a takdim edilmiştir. Eser içerisinde binlerce beyit bulunmaktadır. Kutadgu Bilig Nedir? Kutadgu Bilig; mutlu bilgi anlamına gelmektedir ve içerisinde beyitler bulunan bir eserdir.

Kutadgu Bilig de kahramanlar hangi kavramları karşılar?

Eserde aklı, adaleti, devleti ve saadeti temsil eden dört kahraman vardır. Bunlardan Ögdülmiş aklı, Kün-Togdı adaleti, Ay-Toldı saadeti, Odgurmış akıbeti temsil eder. Kutadgu Bilig, Balasagunlu Yusuf (has hacip ona verilen bir unvandır) tarafından 1070 yılında Kaşgar'da yazılmıştır.

Kutadgu Bilig hangi alanda yazılmıştır?

Eser, insanlara dünyada tam anlamıyla kutlu olmak için gereken yolu göstermek ve toplumsal öğütler vermek amacıyla kaleme alınmıştır. Yusuf Has Hacip ise Kutadgu Bilig'i yazma amacını kendisi şöyle açıklar; "Okuyana hem bu dünya hemde ölümden sonra ki hayat için bigi verici ve yol gösterici olmasıdır."

Kutadgu Bilig Fergana nüshası kim bulmuş?

Fergana nüshası Kutadgu Bilig'in ele geçen nüshaları arasında en önemlisidir. Bu nüshayı Türkistan'da, Fergana'da bulan Zeki Velidi Togan, eser hakkında genel bir bilgi vermiştir. Buna göre, kitabın dağınık sahifeleri sonradan bir araya getirilerek dikilmiş ve dörtlükler altın suyu ile yazılmıştır.