Soluk borusunun ismi nedir?

İçindekiler:

  1. Soluk borusunun ismi nedir?
  2. Nefes borusu için hangi doktora gidilir?
  3. Tıp dilinde soluk borusu nedir?
  4. Soluk borusunun arkasında hangi organ var?
  5. Yemek yerken soluk borusu nasıl kapanır?
  6. Yutkunma sorunu hangi bölüm bakar?

Soluk borusunun ismi nedir?

Soluk borusu (veya nefes borusu ya da trachea) vücutta solunan havanın geçtiği, boru şeklinde bir organdır. Omurgalılarda trakea havanın boğazdan akciğerlere geçişini sağlarken, omurgasızlarda dışarıdaki havayı doğrudan iç dokulara ulaştırır. Soluk borusu, gırtlağın altındadır, on iki santimetre boyundadır.

Nefes borusu için hangi doktora gidilir?

Bunun için en uygun seçim gastroenteroloji ve genel cerrahi uzmanıdır. Gerektiğinde KBB uzmanından görüş alınabilir.

Tıp dilinde soluk borusu nedir?

Soluk borusu halk arasında nefes borusu olarak da bilinir. Ancak soluk borusunun tıptaki ismi "trakea" veya "trachea" olarak geçer.

Soluk borusunun arkasında hangi organ var?

Yutak solunum ve sindirim sisteminde görevli bir organdır. Yutak; burun ve ağız boşluğunun arkasında, yemek borusunun (özefagus) ve gırtlağın (larynx) üstünde bulunmaktadır.

Yemek yerken soluk borusu nasıl kapanır?

Nefes borusunun üstünde yer alan ve küçük bir dokudan oluşan bir kapak yutkunurken otomatik olarak nefes borusunu kapatır. İşte bu sayede yemek yerken nefes borusuna su veya yiyecek kaçması engellenmiş olur. Yutkunmadan sonra ise bu kapakçık tekrar yerine gider ve böylece nefes borusundan hava geçmesi sağlanır.

Yutkunma sorunu hangi bölüm bakar?

Yutma Güçlüğüm Var, Hangi Doktora Başvurmalıyım? Bunun için öncelikle Gastroenteroloji bölümüne başvurmanız uygun olacaktır. Tanı için gastroskopi, ilaçlı yutma filmi, manometre denilen yemek borusunun kasılma gevşeme fonksiyonlarını ölçen yöntemler kullanılır.