2020 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı nedir?

İçindekiler:

  1. 2020 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı nedir?
  2. Akademik Lisans eğitim Sınavı Nedir?
  3. Doktora Öğretim Üyesi ALES şart mı?
  4. Doktora yapanlar Alesten muaf mı?
  5. ALES sınavı hangisi geçerli?
  6. Tezsiz yüksek lisans için hangi sınavlara girilir?

2020 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı nedir?

ALES ya da Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı, Türkiye'de yükseköğretim kurumlarına lisansüstü öğrenci alımları ile öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı gibi kadrolara yapılacak atamalar için ÖSYM tarafından düzenlenen sınavdır.

Akademik Lisans eğitim Sınavı Nedir?

ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı), lisansüstü (yüksek lisans) eğitime başvuracak kişilerin ve akademik personel kadrolarına (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman çevirici gibi) atanmak isteyen adayların girmesi gereken bir sınavdır.

Doktora Öğretim Üyesi ALES şart mı?

Doktora veya sanatta yeterlik eğitimini tamamlamış olanların, tıpta veya diş hekimliğinde uzmanlık eğitimini tamamlayanların ve yükseköğretim kurumlarında öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarında çalışmış veya çalışmakta olanların bu Yönetmelik kapsamındaki öğretim elemanı kadrolarına başvurularında ALES ...

Doktora yapanlar Alesten muaf mı?

YÖK, doktora mezunlarından yeniden yüksek lisans ve doktora yapmaları halinde istenen ALES şartını kaldırdı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), doktora mezunlarından yeniden yüksek lisans ve doktora yapmaları halinde istenen Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) şartını kaldırdı. YÖK Başkanı Prof.

ALES sınavı hangisi geçerli?

Birden fazla kez ALES'e girmiş olanlar geçerlilik süresi içerisinde istedikleri sınav sonucunu kullanabilirler. En son girilen ALES puanını kullanma zorunluluğunuz yoktur. Geçerlilik süresi içerisinde en yüksek puana sahip olan ALES sonucu kullanılabilir.

Tezsiz yüksek lisans için hangi sınavlara girilir?

Tezsiz yüksek lisansta ALES şartı yoktur. Yüksek lisans yaparken başvuru sırasında aranan diğer bir şart ise yabancı dil puanıdır. Yabancı dil sınavları çeşitlilik göstermekle beraber en yaygın olanı ÖSYM'nin yapmış olduğu YDS (Yabancı Dil Sınavı)'dır.