Orhun Abideleri kim dikti?

İçindekiler:

  1. Orhun Abideleri kim dikti?
  2. Göktürk kitabelerini kim dikmiştir?
  3. Göktürk Yazitlarini kim buldu?
  4. Suci yazıtları kime ait?
  5. Çoyren yazıtları kime ait?

Orhun Abideleri kim dikti?

Orhun Abideleri'ni Göktürk'ler dikmiştir. Göktürk'ler tarihte en güçlü devletlerden biriydi. Orhun Kitabeleri (Abideleri) hakkında bilgiler edinelim; -Göktürkler'e aittir.

Göktürk kitabelerini kim dikmiştir?

Orhun yazıtları kimin adına dikilmiştir? Tonyukuk 716, Kültigin 732, Bilge Kağan eserleri 735 yılında dikilmiştir. Kül Tigin yazıtı Bilge Kağanın ağzından yazılmıştır. Bilge Kağan'ın kardeşi olan Kül Tigin adına yazılan bu eser günümüzde hala önemini kaybetmemiştir.

Göktürk Yazitlarini kim buldu?

Nihayet 1889 yılında Rus bilgini Yadrintsev, sonradan Bilge Kağan ve Kül Tigin anıtları olduğu anlaşılan Göktürk Yazıtları'nı bulmuş, bunun üzerine 1890 yılında Heikel başkanlığında bir Fin heyeti, bir yıl sonra da ünlü Türkolog Radloff'un başkanlığında bir Rus heyeti bölgede incelemelerde bulunmuştur.

Suci yazıtları kime ait?

7- Suci Yazıtı: Ramstedt bu yazıtı 1900 yılında Urga'dan Handu-Wang Manastırı'na giderken buldu ve ilk onun tarafından ilim alemine tanıtıldı. Yeri Kuzey Mogolistan bölgesidir. Onbir satırdan ibaret olup, en üstünde bir tamga vardır. Boyla Kutlug Yargan adındaki bir Kırgız bakanın adına dikilmiştir.

Çoyren yazıtları kime ait?

Çoyr Yazıtı, Çöyr Yazıtı ya da Çoyren Yazıtı (ingilizce The Choir monument), Moğolistan'da, Sansar-Ula (veya Baga Sansar) Dağı'nın güney eteklerindeki kurgan yerinde İkinci Göktürk Kağanlığı döneminde mezar taşı olarak dikilmiş Türkçe yazıttır.