Manik depresif ve manik atak tedavisinde kullanılan ilaç nedir?

İçindekiler:

  1. Manik depresif ve manik atak tedavisinde kullanılan ilaç nedir?
  2. Bipolar için hangi ilaç?
  3. Bipolar bozuklukta ilaç ne zaman kesilir?
  4. Manik atak nasıl olur?
  5. Psikoz ve mani nedir?

Manik depresif ve manik atak tedavisinde kullanılan ilaç nedir?

İlaç tedavisi:Antimanik ilaçlar iki gruptan oluşur: Duygudurum dengeleyicileri (lityum, valproat, karbamazepin) ve antipsikotikler. Tedavi genelde bu iki gruptan ilaçların birlikte kullanımıyla gerçekleştirilir ve manik belirtilerin kontrola alınıp düzeltilmesi 6-8 hafta kadar kadar bir zamana gereksinir.

Bipolar için hangi ilaç?

Bipolar bozukluk üç ilaç sınıfıyla tedavi edilir; ruh hali stabilizatörleri, antipsikotikler ve antidepresanlar. Çoğunlukla tedavi bir ruh halini stabilize edici ilaç ve psikoterapiden oluşur. En yaygın olarak kullanılan ilaçlar şunlardır: lityum karbonatve valproik asit (Depakote olarak da bilinir).

Bipolar bozuklukta ilaç ne zaman kesilir?

Yanlış: Bipolar bozukluk 5 yıl boyunca tekrarlamazsa ilaçlar kesilir... Doğrusu: İlaç tedavisi ile hastalık belirtileri uzun süre tekrarlamasa bile ilaçlarla koruyucu tedaviyi sürdürmek gerekir. Bilgi ve deneyimler koruma kesilince hastalığın tekrarlama riskinin olduğunu göstermektedir.

Manik atak nasıl olur?

Manik atak bireyin hissettiği olumsuz duygular karşısında gösterdiği fiziksel ve ruhsal tepkidir. Yaşanılan depresyon ve atakların olmasına ise mani durumu denir. Bu kısa ataklar ve mani durumu kişinin yaşam kalitesini düşürmektedir.

Psikoz ve mani nedir?

Bipolar bozukluğu olan kişiler mani ve depresyon dönemlerinde orada olmayan şeyleri görme, duyma veya koklama gibi garip duygular yani halüsinasyonlar yaşayabilirler. Ayrıca diğer insanlara mantıksız görünen şeylere (sanrılara) inanabilirler. Bu tip semptomlar tıpta psikoz veya psikotik atak olarak bilinir.