Bankanın aktif büyüklüğü nedir?

İçindekiler:

  1. Bankanın aktif büyüklüğü nedir?
  2. Bankaların aktif rasyosu ne demek?
  3. Aktif rasyo amacı nedir?
  4. Aktif ve pasif kalemler nelerdir?
  5. Banka aktif yada pasif nelerdir?

Bankanın aktif büyüklüğü nedir?

Yani ufak tefek kıytırık detaylardan ziyade öncelikle banka bilançosunun ana başlıklara odaklanmanız gerekir. ... İşte bankanın para kazanmayı beklediği yatırımlarına da aktif denir ve burada sırasıyla nakit, kredi, menkul kıymet ve binalar araçlar v.b. bulunur.

Bankaların aktif rasyosu ne demek?

Aktif rasyosu ismi verilen bir denkleme göre bankalar belli oranlarda kredi vermesi, menkul kıymet alması veya TCMB ile swap(takas) yapmaları isteniyor. Bankalar, topladıkları mevduat ile bu kaynağı değerlendirdikleri krediler, menkul kıymetler ve swap işlemleri arasında bu formüle göre bir denge kurmak zorundalar.

Aktif rasyo amacı nedir?

Aktif Rasyosu, BDDK tarafından bankaların mevduat ve kredi başta olmak üzere verilerinden hesaplanarak, kredi vermeyi teşvik eden, mevduat toplamasına karşın kredi verme konusunda isteksiz davrananları da cezalandırma amacını taşıyordu.

Aktif ve pasif kalemler nelerdir?

Bilançonun aktif bölümü işletmenin nakit gibi likit varlıkları ile, alacaklarını, maddi taşınır, taşınmaz gibi varlıklarını göstermektedir. Bu varlıkların edinilmesi için kullanılan borçlar ve işletmeye konulan sermaye ise "pasif" bölümde gösterilir.

Banka aktif yada pasif nelerdir?

Başka bir deyişle Aktif-Pasif yönetimi, likidite riskini optimum seviyelerde tutarak gerekli sermayeyi de bulundurmak şartıyla kar maksimizasyonu sağlamaya çalışmaktır. Kısaca aktif-pasif yönetiminde getiri ve maliyetler ile vadeler arasında dengeli bir ilişki kurulmalıdır.