Konut kira istisnası nedir?

İçindekiler:

  1. Konut kira istisnası nedir?
  2. Vergiden istisna edilen tutar ne demek?
  3. Kira gelir vergisinde istisna nedir?
  4. Gayrimenkul sermaye iradı istisnası nedir?
  5. Gayrimenkul sermaye iradı hangisi için stopaj yapılmaz?
  6. Gayrimenkul sermaye iratları istisnası hangi kiralamalarda uygulanır?

Konut kira istisnası nedir?

193 sayılı GVK'nın 21. maddesine göre; binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın 2020 yılı için 6.600 TL'si (2021 yılı için 7.000 TL) gelir vergisinden istisna edilmiştir.

Vergiden istisna edilen tutar ne demek?

İstisna bedeli, her sene vergi için belirlenen bir kira sınırı tutarıdır. Ev, iş yeri, mesken gibi gayrimenkulden elde edilen aylık kira bedeli, o yıl için belirlenmiş istisna haddi tutarını geçerse, mal sahibi vergi vermek zorundadır. ... İstisna bedeli her sene, konut, iş yeri, mesken olarak ayrı ayrı belirlenir.

Kira gelir vergisinde istisna nedir?

Kira geliri istisna tutarı 2021 yılında elde edilecek konut kira gelirlerinin 7.000 lirası gelir vergisinden müstesna. 2020 yılı gelirleri için bu tutar 6.600 lira idi. Bu tutarı geçmeyen konut kira gelirlerinin beyan edilmesi gerekmiyor. Kira gelirinin bu tutarı geçmesi halinde ise bu kısım gelir vergisinden istisna.

Gayrimenkul sermaye iradı istisnası nedir?

Mesken kira geliri olanların aldıkları kira geliri 2020 yılı için 6.600 TL'lik istisna tutarını geçerse gayrimenkul sermaye iradı beyannamesi vermek mecburiyetindedir. 2020 yılı içinde 6.600 TL ve altında mesken kira geliri elde edenlerin ise beyanname vermesine gerek yok.

Gayrimenkul sermaye iradı hangisi için stopaj yapılmaz?

Diğer taraftan, GVK 128 nolu genel tebliğine göre, herhangi bir işletmenin aktifinde kayıtlı gayrimenkul veya hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelir, GVK'a yönünden ticari kazanç olarak kabul edildiğinden, gayrimenkul sermaye iradı niteliğinde olmayan bu tür ödemelerden tevkifat yapılmayacaktır.

Gayrimenkul sermaye iratları istisnası hangi kiralamalarda uygulanır?

İstisna uygulaması sadece konut olarak kiraya verilen gayrimenkullerden elde edilen gelirler için söz konusudur. Örneğin, konut ve işyeri kira gelirinin birlikte elde edilip beyan edilmesi halinde, istisna sadece konut kira gelirine uygulanır.