Atatürk şapka kanunu hangi şehirde?

İçindekiler:

  1. Atatürk şapka kanunu hangi şehirde?
  2. Atatürk şapka kanunu neden yaptı?
  3. Şapka kanunu ne zaman çıktı?
  4. Kıyafet Kanunu ile ne amaçlanmıştır?
  5. Kıyafet kanunu ne zaman çıktı?

Atatürk şapka kanunu hangi şehirde?

Atatürk, 23 Ağustos 1925′te Kastamonu ve İnebolu'ya yaptığı seyahatlerde şapkayı halka göstererek kıyafet devriminin ilk işaretini verdi. "Biz her nokta-i nazardan medeni insan olmalıyız.

Atatürk şapka kanunu neden yaptı?

Dinî kaynaklı giyim farklılıklarını ortadan kaldırmak isteyen Mustafa Kemal Paşa, 1925 yazında İnebolu ve Kastamonu yöresine yaptığı gezide şapka giyilmesi konusunu gündeme getirmişti. Kendisi, 24 Ağustos günü Kastamonu'da geniş kenarlı beyaz bir şapka giydi.

Şapka kanunu ne zaman çıktı?

tarihinde mecliste kabul gören 671 No'lu olan "Şapka İktisası Hakkında Kanun" ile birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve memurlarına başlık şeklinde şapka giyilmesi mecburiyeti getirilmiştir. Bununla birlikte Türk halkı da buna aykırı olan bir alışkanlığın devamı hususundan men edilmiştir.

Kıyafet Kanunu ile ne amaçlanmıştır?

Kıyafet İnkılâbı, Türkiye'nin kurulmasının ardından, halkın ve memurun kılık ve kıyafetinin düzenlenerek çağdaş giyime uygun hâle getirilmesi için 1934 yılında çıkarılan kanunla yapılan düzenlemedir. Atatürk devrimlerinin bir parçası olan bu kanunla belirli tipte kıyafetlerin giyilmesi ise yasaklanmıştır.

Kıyafet kanunu ne zaman çıktı?

2596 sayılı “Bazı Kisvelerin (kıyafetlerin) Giyilemeyeceğine Dair Kanun”, 3 Aralık 1934 günü Meclis'te görüşüldükten sonra oy birliği ile kabul edilerek yasalaştı. 1982 Anayasası'nın 174. maddesine göre "inkılap kanunları" arasında yer alır.