Kraniosinostoz nedir?

İçindekiler:

  1. Kraniosinostoz nedir?
  2. Bebeklerde bıngıldak ne zaman kapanır?
  3. Kraniosinostoz tanısı nasıl konur?
  4. Bebeklerin Bingildagi neden gec kapanir?
  5. Bebeklerde Bingildak Cokmesi nasil anlasilir?
  6. Skafosefali nasıl anlaşılır?
  7. Lambdoid suture nerede?

Kraniosinostoz nedir?

Kraniosinostoz (craniosynostosis), kafatasındaki bir ya da daha fazla kemiğin birleştikleri yerlerden (sütür) erken kapanmasıdır. Genellikle cerrahi müdahale edilmesi gerekir. Kafatası beş ayrı tabakadan oluşur.

Bebeklerde bıngıldak ne zaman kapanır?

Yeni doğan bebeklerde bıngıldak adı verilen kıkırdak, genellikle 1 veya 1 buçuk yaş arasında kapanmaktadır. Bu 12-18 aya tekabül etmektedir. Bazı bebeklerde bu kıkırdak iki adet bulunabilmektedir. Kafatasının arkasında bulunan ikinci bıngıldağın ise en geç 3 ay içerisinde kapanması gerekmektedir.

Kraniosinostoz tanısı nasıl konur?

Kraniyosinostoz tanısı genellikle beyin cerrahı tarafından yapılan muayenede konur. 3D BT (üç boyutlu beyin tomografisi) ve kafa grafileri gerekebilir. Çocuk, genetik olarak incelenmelidir çünkü kraniyosinostozlar çeşitli sendromlar ile ilişkili olabilmektedir. Örneğin Apert Sendromu ve Crouzon Sendromu.

Bebeklerin Bingildagi neden gec kapanir?

Bıngıldağın normalden büyük ve geç kapanması erken doğan ve gebelik sırasında gelişme geriliği olan bebeklerde görülebilir. Bununla beraber troid bezinin az çalışması, raşitizm, down sendromu gibi kromozom anomalileri gibi etkenlerde geç kapanmasına sebep olur.

Bebeklerde Bingildak Cokmesi nasil anlasilir?

Bebeklerin rutin aylık muayenesinde bıngıldak kontrolü de yapılmaktadır. Bu muayene sırasında bebeğin olabildiğince sakin ve oturur pozisyonda olması gerekir. Eğer bebek yetersiz sıvı alırsa veya uzun süren ishal/kusma olursa bıngıldağı çökebilir. Bu durum muayenede kolaylıkla anlaşılır.

Skafosefali nasıl anlaşılır?

Skafosefali; önden arkaya doğru uzayan bir kafa, çıkık alın ve yan kafa kemiklerinde (sagital) çıkıntılarla karakterizedir. Ön ve arka kafatası kemikleri ise sivri bir görünüm oluşturmaktadır. Kafatasının orta bölümünde ise köprü şeklinde bir çukur bulunmaktadır.

Lambdoid suture nerede?

Lambdoid sütür: oksipital ve paryetal kemikler arasındadır. Kemiklerin birleşim yerlerinde bebeklerde fontanel denilen (bıngıldak) yapılar vardır aslında birden fazladır en fazla bilinen kafanın ön-üst kısmına lokalize olmuştur.