Gölge oyunu nelerdir?

İçindekiler:

  1. Gölge oyunu nelerdir?
  2. Gölge oyunu nasıl oynanır?
  3. Karagöz Hacivat tip mi karakter mi?
  4. Karagöz oyununda Çelebi Zenne Acem gibi tipler var mı?
  5. Karagöz Hacivatın söylediklerini neden anlamaz?
  6. Karagöz'ün Hacivat'ın söylediklerine anlamasının sebebi ne olabilir?
  7. Hacivat ve Karagöz nerede doğmuştur?

Gölge oyunu nelerdir?

Gölge Oyunu geleneksel olarak hayvan derilerinden kesilerek hazırlanmış insan, hayvan, eşya gibi figürlerin bir ışık kaynağı önünde oynatılarak, gölgelerinin gerdirilmiş, beyaz bir perdeye düşürüldüğü gösteri sanatıdır.

Gölge oyunu nasıl oynanır?

Oyunun kuralları bakımından her aile bireyine belirli bir süre verilir. Bu süre boyunca bir ışık kaynağı yardımı ile eller kullanılarak duvarda şekiller oluşturulur. Bu şekiller yaratıcılıklara bağlı olarak konuşturulur. Bir nevi her daim hayal gücünü kullanmaya yönelik tasarlanmış bir oyundur.

Karagöz Hacivat tip mi karakter mi?

Bu tiplerin en önemlileri “Karagöz” ile “Hacivat'tır. Karagöz öğrenim görmemiş, nüktedan, zeki bir tiptir. Hacivat ise biraz öğrenim görmüş, gösteriş meraklısı, yarı aydın bir tiptir. Oyunda yer alan diğer tipler perdeye sadece Karagöz ve Hacivat'la konuşmak için gelir.

Karagöz oyununda Çelebi Zenne Acem gibi tipler var mı?

BOLULU AŞÇI, RUM, KAYSERİLİ, RUMELİLİ, KÜRT, YAHUDİ, ARNAVUT(MESTAN AĞA, BAYRAM AĞA, CELO AĞA, RECEP AĞA, ŞABAN AĞA, RAMAZAN AĞA), ÇERKEZ, ACEM (PÜSER, NÖKER), AK ARAP (HACI FiTİL, HACI KANDİL, HACI ŞAMANDIRA) ZENCİ ARAP, AK ARAP, ERMENİ, AYVAZ SERKİS, FRENK, İMAM, HAHAM, DOKTOR, KÜLHANCI, KİLCİ, PİŞEKAR, KAVUKLU, ...

Karagöz Hacivatın söylediklerini neden anlamaz?

Hacivat ise az da olsa medrese görmüş bir adamdır. Gördüğü eğitimi ve bilgisini çevresindeki insanlara iyi pazarlamasını bilir. Nabza göre şerbet vermeyi bilen bu karakter az bir öğrenimle öğrenmiş olduğu Arapça ve Farsça kelimeleri sık sık kullanır. (Bu nedenle Karagöz, Hacivat'ı sürekli yanlış anlar.)

Karagöz'ün Hacivat'ın söylediklerine anlamasının sebebi ne olabilir?

2. “Karagözün, Hacivat'ın söylediklerini” anlamamasının sebebi ne olabilir? Cevap: Cahil oluşundan dolayı anlamıyor olabilir.

Hacivat ve Karagöz nerede doğmuştur?

Bir başka rivayete göre ise Hacı İvaz Ağa veya halka mal kalan adıyla Hacivat ve Trakya'da yer alan Samakol köyünden demirci ustası Karagöz, Orhan Gazi devrinde Bursa'da yaşamış cami yapımında çalışan 2 işçidirler.