Platon a göre doğru bilgi nasıl elde edilir?

İçindekiler:

  1. Platon a göre doğru bilgi nasıl elde edilir?
  2. Platon a göre doğru bilginin kaynağı nedir?
  3. Platon'un kavramların tanımlanmasında kullandığı yöntem nedir?
  4. Platon a göre Episteme nedir?
  5. Doxa ve Episteme nedir?
  6. Epistemolojik yaklaşım nedir?

Platon a göre doğru bilgi nasıl elde edilir?

Cevap : Rasyonalizme göre (Platon'a göre); zorunlu, kesin ve genel geçer bilgilere ancak akılla ulaşılır. O halde doğru bilginin kaynağı akıldır. Duyu organlarının verileri geçici ve doğruluğu kesin olmayan bilgilerdir ve bu verilere güvenilemez.

Platon a göre doğru bilginin kaynağı nedir?

Platon her şeyden önce rasyonalist bir filozoftur. Yani o bilginin yegâne kaynağının zihin olduğunu düşünür.

Platon'un kavramların tanımlanmasında kullandığı yöntem nedir?

Platon, insan ruhunda saklı bulunan idea bilgisinin açığa çıkarılması için, kişiden kişiye değişmeyen ve her zaman kendi yolunda en doğru olana varan bir yöntem önerir (Devlet Adamı, 266d). Bu yöntem ona göre felsefenin yöntemi olan diyalektiktir ve nihai amacı, ideaların düzenini kavramaktır.

Platon a göre Episteme nedir?

Platon'da episteme Platon, bilgi sorununu değerlendirirken, iki tür bilgiden söz eder; birincisi Doxa, yani yanlış ya da yanılsamalı bilgi, ki bunlar sanılardır ve kesin olmayan bilgilerdir ve ikincisi Episteme, yani doğru bilgi. ... Doxa'lar, bir anlamda eğreti bilgiler olarak görülür.

Doxa ve Episteme nedir?

Doxa yanılsamalı bilgidir ya da yanlış, doğruluğu şüpheli olan bilgidir. Episteme ise doğru, doğruluğundan şüphe edilmeyen bilgidir. Platon'a göre, Doxa duyu organlarıyla algılayabildiğimiz dünyamız, Episteme ise aklımızla kavradığmız dünyamızdır. Doxa'lar, eğreti bilgiler olarak algılanmaktadır.

Epistemolojik yaklaşım nedir?

Epistemoloji ya da bilgi felsefesi, bilginin doğası, kapsamı ve kaynağı ile ilgilenen felsefe dalıdır. İlk çağlarda Thales gibi filozoflar metafizik ile ilgileniyorlardı. Evrenin salt maddesinin bulunması temel bir amaç olmuştu. ... Bilginin doğasını, kaynaklarını, kökenlerini, değerini araştırır.