Öznesine göre fiil çatıları kaça ayrılır?

İçindekiler:

  1. Öznesine göre fiil çatıları kaça ayrılır?
  2. Öznesine göre etken nedir?
  3. Geçişli geçişsiz fiil ne demek?
  4. Oldurgan çatı ne demek?
  5. Oldurgan fiil nedir?

Öznesine göre fiil çatıları kaça ayrılır?

Türkçede eylemler, öznenin eylemle ilgili olarak gösterdiği özelliğe göre dörde ayrılır. Yüklemde belirtilen eylemi, öznenin kendisi yapıyorsa bu tür eylemlere “etken eylem”, özneye de “gerçek özne” denir.

Öznesine göre etken nedir?

Yüklem durumundaki fiilin gösterdiği işi doğrudan doğruya öznenin kendisi yapıyorsa fiil etken çatılı demektir.Yani fiilin gerçek öznesi varsa ve “l,n” çatı ekini almamışsa fiil etkendir.Bir fiil “l,n” çatı ekini almışsa ve eylemin kim tarafından yapıldığı belli değilse o fiil edilgendir.

Geçişli geçişsiz fiil ne demek?

Nesne alabilen fiiller geçişlidir.Pratik olarak bir fiilin geçişli olup olmadığını anlamak için fiile “neyi, kimi” sorularını yöneltiriz ,bu soruları yöneltebiliyorsak fiil geçişlidir, yöneltemiyorsak fiil geçişsizdir.Bir diğer yöntem ise şudur:Fiilin başına “onu” zamirini getirebiliyorsak fiil geçişlidir , ...

Oldurgan çatı ne demek?

İşte nesne alamayan (geçişsiz) bir fiil, nesne alabilen (geçişli) bir fiile dönüştüğü için bu fiil oldurgan çatılıdır denir. Açıklaması: Yukarıdaki fiili inceleyelim: “yaz-” fiili normalde nesne alabilen bir fiildir.

Oldurgan fiil nedir?

- Geçişsiz fiillerin “-r-, -d, -dır (-dir, -dur, -ür), -t, -tır (-tir, -tur, -tür)” yapım ekleriyle geçişli hale getirilmesi sonucu oluşan (oldurulan) fiillere oldurgan fiil denir. Yani fiil geçişsizken artık geçişli olur.