Sıtma hastalık nedir?

İçindekiler:

  1. Sıtma hastalık nedir?
  2. Sıtma hastalığı nedir nasıl tedavi edilir?
  3. Sıtma hastalığının tedavisi var mı?
  4. Hangi sinek sıtma yapar?
  5. Sıtma hastalığı nereden bulaşır?
  6. Sıtma olunca ne yapmak gerekir?
  7. Sıtma tedavisi ne kadar sürer?
  8. Sıtma sineği Türkiye'de var mı?
  9. Sivrisineklerin yol açtığı hastalık ne hastalığıdır?
  10. Insanlar neden sıtma tutar?
  11. Sıtma hastalığında nöbetler kaç dönemden oluşur?
  12. Sıtma tamamen geçer mi?
  13. Sıtma hangi sinekten bulaşır?
  14. Zehirli sivrisinek ne yapar?

Sıtma hastalık nedir?

Sıtma, plazmodium adı verilen bir parazitin sebep olduğu ateşli bir hastalıktır. Parazit, dişi anofel sivrisineklerin ısırıkları yoluyla insanlara ulaşır. Sıtmaya sahip kişiler genellikle yüksek ateş ve titreme ile kendilerini çok hasta hissederler.

Sıtma hastalığı nedir nasıl tedavi edilir?

Sıtma hastalığının tek tedavisi ilaç yolu ile gerçekleştirilir bu ilaç dispanserlerde ve sağlık ocaklarında bulunmaktadır,üstelik bu ilaçlar ve bu yerlerde yapılan tedavi ücretsizdir.

Sıtma hastalığının tedavisi var mı?

Sıtma teşhisi konulmuş hastaların tedavisinde hastalığın durumuna göre çeşitli sıtma ilaçları uygulanmaktadır. Sıtma aşı çalışmaları uzun zamandan beri devam etmekte olup, şu ana kadar sadece belli bölgelerde 2 yaş altı çocuklarda @ etkili olan bir aşı geliştirilmiştir.

Hangi sinek sıtma yapar?

Hastalık insanlara esas olarak parazit taşıyan anofel cinsi dişi sivrisineklerin sokmasıyla bulaşmaktadır. Dünyada 400'den fazla türü bulunan anofel sivrisineklerin yaklaşık 30 türü sıtma bulaşında önemli rol oynamaktadır.

Sıtma hastalığı nereden bulaşır?

Sıtma mikrobu; anofel türü olan bir sivrisineğin sokması sonucunda oluşan titreme, ter ve ateş nöbeti ile baş gösteren bulaşıcı olan bir hastalıktır. Özellikle Tropikal bölgelerde görülür, seyahat edip farklı ülkelere giderken bir sivrisinek ısırığı bile bu hastalığı doğurabilir.

Sıtma olunca ne yapmak gerekir?

Sıtmadan korunma yolları ise şu şekilde belirtilmektedir: - Endemik bölgelerde taramalar yapılmalı ve sıtmalar belirlenerek tedavisi yapılmalıdır. - Nüfus hareketlerinin kontrol edilmesi gerekir. - Endemik bölgeye gidenlere haftada bir tablet chlotoquine veya tablet pirimetamin verilmesi gerekir.

Sıtma tedavisi ne kadar sürer?

Sıtma; kuluçka süresi ortalama 7 gün olan akut ateşli bir hastalıktır. Semptomlar sıtma-endemik bölgeye gidildikten en erken 7 gün sonra (genellikle 7-30 gün içinde) görülmekle beraber, sıtma-endemik bölgeden ayrıldıktan birkaç ay (nadiren 1 yıla kadar ) sonrasında da görülebilir.

Sıtma sineği Türkiye'de var mı?

Quartana sıtması ve tropik sıtma Türkiye'de yerli olarak görülmez. Ancak, dışarıdan gelen olgular halinde görülmektedir. Ovale ise, yalnızca Batı Afrika'da görülür.

Sivrisineklerin yol açtığı hastalık ne hastalığıdır?

Her yıl dünya çapında yaklaşık 1 milyon kişi sıtma nedeniyle hayatını kaybediyor. Anofel türü sivrisinekler yoluyla bulaşan hastalığa, plasmodium adı verilen tek hücreli bir parazit neden oluyor. Dünya üzerinde yaşayan insanların yüzde 40'ı sıtma hastalığının görüldüğü bölgelerde yaşıyor.

Insanlar neden sıtma tutar?

Sıtma hayatı tehdit eden bir hastalıktır. Genellikle enfekte olmuş bir Anofel sivrisineğinin ısırmasıyla bulaşır. Enfekte olmuş sivrisinekler Plasmodium parazitini taşırlar ve sivrisinek sizi ısırdığında, parazit kan dolaşımına karışır. Parazitler vücudun içindeyken, olgunlaştıkları karaciğere giderler.

Sıtma hastalığında nöbetler kaç dönemden oluşur?

On - on dört nöbetten oluşan, belirtili dönem ( klinik kurs ) tamamlandıktan sonra, hasta sessiz döneme girer ( klinik latent dönem ). Bu dönemde hastanın yakınmaları kaybolur; ancak vücudunda parazitin varlığı devam ettiği gibi, dalak büyüklüğü ve anemi gibi belirtiler de devam eder.

Sıtma tamamen geçer mi?

Sıtma kaynaklı organ yetmezliği durumunda ise ortaya çıkan belirtiler hastada kalıcı hasarlara neden olabilir ve hatta ölümle sonuçlanabilir. Hastalığın genel döngüsünde erken sayılabilecek bu dönemde kişide ciddi bir organ yetmezliği durumu yoksa, kişi mevcut tedavi yöntemleriyle tamamen iyileşebilir.

Sıtma hangi sinekten bulaşır?

Hastalık sıklıkla parazit ile enfekte olan Anophelescinsi sivrisineklerin sokması ile insanlara bulaşır. Nadiren sıtma paraziti taşıyan kanın sağlam kişiye verilmesi, parazit bulaşmış iğnelerin batması veya kullanılması, organ nakli ve gebe kadınlarda plasenta yoluyla çocuğa geçiş ile bulaşabilir.

Zehirli sivrisinek ne yapar?

Belirtiler: yüksek ateş, baş ağrısı, lenf bezlerinde şişme, bitkinlik ve bazı hastalarda kilo kaybı. İlk belirtilerin görülmesi haftalar, hatta aylar alabiliyor. Hastalık deride, mukozada veya iç organlarda görülebiliyor. Halk arasında en bilini “şark çıbanı” adı verilen ve deride görülen tipi.