Araba vites nedir?

İçindekiler:

  1. Araba vites nedir?
  2. Araba kaç vites olur?
  3. Arabada vites neye göre değiştirilir?
  4. Araba nasıl kullanılır manuel vites?
  5. 1 vites ne zaman kullanılır?
  6. Vites kutusunun görevi nedir?
  7. Araba çalıştırırken vites kaçta olmalı?
  8. Hangi devirde vites değiştirilir?
  9. Araba durdurma nasıl olur?
  10. Benzinli araçlarda hangi devirde vites değiştirilir?
  11. Araba kaç bin devirde kullanılır?
  12. Vites kutusunun diğer adı nedir?
  13. Vites kutusunda neler vardır?
  14. Araç ilk çalıştırılırken vites kaçta olmalı?
  15. Araba çalıştırırken ilk ne yapılır?

Araba vites nedir?

Vites, çok basit bir tanımla, bir çeşit dişliler düzeneğidir. Fransızca “vitesse” sözcüğünden gelen vites, motorun verdiği dönme hareketini difansiyele aktaran araçtır. Vites, dişli takımlardan oluşur. Vites dişlilerinin araçta sağlayabildiği hız farklı ayarlarda sınıflandırılır.

Araba kaç vites olur?

Aracın kaç vitesli olduğunu bilecek Binek araçlarda genelde 5 vitesi ileri, 1 vites geri bulunmaktadır. Fakat yeni araçlarda vites sayısı 6 olabilir.

Arabada vites neye göre değiştirilir?

Araba 1. Viteste kalkar ve hemen sonrasında 2. Vitese takmanız gerekir. Sonrasında yol durumuna ve trafiğe göre 3. vitese takarak 90-100 arasında bir hıza sahip olursunuz. Şehir içinde araba kullanıyorsanız 3.vites, ortalama bir düz yol var ise 4. vitese takabilirsiniz.

Araba nasıl kullanılır manuel vites?

Manuel vites için ilk olarak debriyaj pedalına sonuna kadar basıyoruz. Daha sonra sağ ayağımız ile de gaz pedalının üzerinde bekletiyoruz, fakat basmıyoruz henüz. Sol ayağımızı debriyajdan yavaşça kaldırıyoruz bu esnada tam araba titremeye ve kalkışa hazır olacaktır.

1 vites ne zaman kullanılır?

Yokuş yukarı duruyorsa 1. vites, yokuş aşağı duruyorsa geri vitese takılması gerekir. Bunun nedeni ise aracın frenlerinde herhangi bir sorun olması halinde vitesin arabayı tutacak olmasıdır. Ancak vitese takmanın da bir kuralı var. Arabayı park ettikten sonra el frenini çekip, vitesi boşa almak gerekir.

Vites kutusunun görevi nedir?

Vites kutusu, aracın motorla tahrik tekerlekleri arasındaki tahrik hattının (güç aktarımı) bir parçasıdır. Vites kutusunun görevi, hız ve güç gereksinimlerine bağlı olarak dişli oranını değiştirmektir. İki farklı şanzıman tipi vardır, düz ve otomatik.

Araba çalıştırırken vites kaçta olmalı?

En uygunu 1. Ya da geri vitestir. Ardından trafik kontrol edilir ve sinyal verildikten sonra el freni indirilerek araç hareket ettirilir.

Hangi devirde vites değiştirilir?

VİTES GEÇİŞİ-HIZ İLİŞKİSİ Öncelikle vites geçişlerini doğru devirlerde yapmak gerekir. Örneğin 50 km hızda 4. ya da 5. vitese çıkmış olmak gerek. Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır.

Araba durdurma nasıl olur?

Düz vitesli olan otomobillerin yollarda durdurulması için öncelikle gazdan ayağın çekilmesi gerekir. Daha sonra ise fren pedalına basılarak aracın hızı düşürülür. Debriyaj frenine en sonuna kadar basılır ve aracın durdurulması sağlanır. En son olarak ise el frenini çekilir ve araç bütünüyle durdurulur.

Benzinli araçlarda hangi devirde vites değiştirilir?

Benzinli motorlarda ise 25 devirler de vites değişimlerini yapmak ve buna göre kullanmak en ideali olacaktır. Bu konuda bilinmesi gereken diğer noktalardan biri de aracı yüksek devir de kullanırsak neler olacağı sorusudur.

Araba kaç bin devirde kullanılır?

Dizel bir araç için maksimum yakıt verimliliğini sağlamak için 2.000-2.500 devir aralığında vites değiştirmek, benzinli bir araç içinse; 2.500-3.00 devir bandında vites yükseltmek, hem motor sağlığı hem yakıt tasarrufu, hem de sarsıntısız bir sürüş için optimum vites değiştirme aralığı olarak kabul edilmiştir.

Vites kutusunun diğer adı nedir?

Şanzıman veya vites kutusu, baskı balata (kavrama) yolu ile motordan aldığı hareketi istenilen tork değerinde şaft veya diferansiyele ileten aktarma organıdır. Şanzıman sözcüğü Fransızca kökenli olup aslı boite de changement de vitesse'tir (okunuşu: buat dö şanjman dö vites).

Vites kutusunda neler vardır?

Motorun hızını ve gücünü ayarlar. Vites kutusu genel olarak dişli ve millerden oluşmuştur. Dişlilerin aşınmasını ve ısınmasını önlemek için vites kutusu içerisine dişli yağı ilave edilir. Vites değiştirme işlemlerinde vites kutusu ses yapıyor ise debriyaj pedalına tam basılmamıştır veya vites kutusu yağsız kalmıştır.

Araç ilk çalıştırılırken vites kaçta olmalı?

En uygunu 1. Ya da geri vitestir. Ardından trafik kontrol edilir ve sinyal verildikten sonra el freni indirilerek araç hareket ettirilir.

Araba çalıştırırken ilk ne yapılır?

Aracı başlatmak için ilk olarak debriyaja sonuna kadar basılmalıdır. Bu işlemden sonra vites boşa alınmalıdır. Debriyaja basıldıktan ve vites boşa alındıktan sonra aracın kontağı çevrilmelidir. Daha sonra aynı anda frene basılmalıdır.