Peri bacaları hangi tarihte olmuştur?

İçindekiler:

  1. Peri bacaları hangi tarihte olmuştur?
  2. Peri bacaları nasıl biyer?
  3. Peri bacaları hangi jeolojik zamanda oluşmuştur?
  4. Peri Bacaları'nın oluşumunda hangi faktörler etkilidir?

Peri bacaları hangi tarihte olmuştur?

Peri Bacaları Hakkında Detaylı Bilgi. Peri Bacaları 60 milyon yıl önce 3. Jeolojik devirde Toroslar yükseldi. Kuzeydeki Anadolu Platosu'nun sıkışmasıyla yanardağlar faaliyete geçti. Erciyes, Hasandağı ve ikisinin arasında kalan Göllüdağ, bölgeye lavlar püskürttü.

Peri bacaları nasıl biyer?

Peri bacası, ince uzun, kurak havzalardan ve kırgıbayır yüzeylerinden çıkan, vadi yamaçlarından inen sel sularının yeri aşındırmasıyla oluşan bir kaya oluşumudur. Peri bacalarının gövdeleri genellikle yumuşak minerallerden ve tepesi sert, daha zor aşınan kayadan oluşur. Gövdeleri genellikle konik şekle sahiptir.

Peri bacaları hangi jeolojik zamanda oluşmuştur?

Peri bacaları, Tersiyer adı verilen 3. jeolojik zamanda teşekkül etmeye başlamıştır. (Tersiyer, günümüzden 65 yıl önce başlayan ve günümüzden 2 milyon yıl önceye kadar süren jeolojik bir periyottur. 63 milyon yıl sürmüştür) Bu dönemde peri bacalarının görüldüğü bölgelerde 3 volkan sık sık patlamaya başladı.

Peri Bacaları'nın oluşumunda hangi faktörler etkilidir?

Peri bacasının oluşması için öncelikle arazinin tüflü yapıda olması gerekir. Bu türdeki arazilerde, vadi yamaçlarından inmekte olan sel suları ve rüzgar tüfü aşındırır ve tüfe göre daha sert yapılar aşınmayarak ayakta kalır.